Do bardzo niepokojących ustaleń dotarli naukowcy z niemieckiego instytutu Striftung Warentest. Zbadali oni 20 piw bezalkoholowych i aż w 18 z nich wykryli glifosat, czyli substancję, która może przyczyniać się do chorób nowotworowych.
Glifosat to substancja sklasyfikowana przez Światową Organizację Zdrowia jako „potencjalnie rakotwórcza”. Wykorzystywana jest głównie jako środek chwastobójczy. Jej wpływ na organizm człowieka nie został jeszcze do końca zbadany, jednak nie ma dowodów, że pozostaje zupełnie bezpieczna.
Jak informuje RMF FM, właśnie glifosat odnaleźli niemieccy naukowcy w 18 na 20 napojach piwnych, z których część sprzedawana jest również w Polsce. „Niemcy zbadali 20 rodzajów bezalkoholowych napojów piwnych, pochodzących zarówno od wielkich producentów, jak i z lokalnych browarów. Część gatunków piw można kupić też w Polsce. w niemal wszystkich stwierdzona została obecność glifosatu” – informuje RMF24.pl.
Thomas Koppmann ze Stoftung Warentest podkreśla, że glifosatu w piwach jest niewiele i trzeba byłoby spożyć go naprawdę dużo, by był szkodliwy dla zdrowia. „Żeby było to szkodliwe dla zdrowia, trzeba by przez dłuższy czas spożywać duże ilości testowanych napojów. Trzeba by pić codziennie 1000 litrów” – stwierdzil.
Jednocześnie zaznaczył, że substancja może być potencjalnie niebezpieczna, więc do sprawy należy podejść poważnie. „Ponieważ jednak Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) klasyfikuje glifosat jako „prawdopodobnie rakotwórczy”, poważnie podchodzimy do tej oceny” – dodał.
Czytaj także: Wkrótce zwiększy się limit płatności zbliżeniowych bez PIN. Znamy kwotę i termin