Żaden europejski kraj nie może równać się z Polską pod względem produkcji pieczarek. Jednocześnie jesteśmy w skali globalnej największym eksporterem tych grzybów.
Obecnie w Europie spożywa się około miliona ton pieczarek rocznie, z czego aż 330 tysięcy ton pochodzi z Polski. Na Starym Kontynencie widoczny jest wzrost konsumpcji tych grzybów. Zdaniem Dariusza Wychowałka, prezesa grupy „Pieczarka Centrum”, duże znaczenie ma w tym wypadku fakt, że Europejczycy przestali uważać pieczarki za produkt pozbawiony wartości pod względem dietetycznym. Pieczarki są obecnie polecane osobom chorym na cukrzycę, gdyż nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi. Pomagają także zachować prawidłowe ciśnienie krwi.
Spożycie pieczarek wzrasta również nad Wisłą. Jeszcze trzy lata temu przeciętna konsumpcja pieczarek wśród Polaków wynosiła 800 gram na osobę. Dzisiaj to już prawie 1,4 kg. W naszym społeczeństwie największą popularnością cieszy się pieczarka biała średniej wielkości, jednak rośnie również zainteresowanie brązową odmianą tych grzybów.
Czytaj także: Geostrategia, czas na radykalne zmiany
Źródło: Money.pl
Fot. Flickr.com