Wielu kucharzy w trakcie całej swojej kariery stara się zasłużyć na gwiazdkę w przewodniku Michelin. Mały bar we Francji otrzymał prestiżową nagrodę przez pomyłkę. Gwiazdka była przeznaczona dla innej, o wiele bardziej wyszukanej restauracji o tej samej nazwie.
Bouche à Oreille jest małą restauracją w Bourges, około trzech godzin na południe od Paryża, która serwuje domowe, lokalne posiłki, takie jak lazania czy wołowina po burgundzku. Wnętrze lokalu prezentuje się raczej skromnie, znajdują się tam tanie meble i stoły przykryte plastikowymi ceratami.
Czytaj także: Przyznano prestiżowe gwiazdki Michelin dla najlepszych restauracji w Europie. Wśród nich dwa lokale z Polski!
Dotychczas mało znane bistro zaczęło niespodziewanie otrzymywać mnóstwo próśb o rezerwacje. Pojawiło się w nim również mnóstwo nowych gości. Szybko okazało się, że nieoczekiwany wzrost zainteresowania lokalem to wynik błędu, jaki wkradł się do internetowej wersji prestiżowego przewodnika Michelin, który publikuje zestawienie najlepszych restauracji.
Diner „overwhelmed with customers” after Michelin star awarded by mistake: Le Bouche à Oreille is a perfectly… https://t.co/lrScWWxOMY pic.twitter.com/aKKLMlXLtc
— Maria T. Smith (@mariatsmith) 19 lutego 2017
W najnowszym katalogu Michelin faktycznie znalazł się lokal o nazwie Bouche a Oreille. Jednak komisja nie miała na myśli małego baru, a restaurację znajdującą się pod Paryżem, której specjalnością są wyszukane dania z owoców morza, wykwintne desery, a do każdego lunchu, za który należy zapłacić około 200 złotych, dodawany jest szampan.
Na wieść o tym, że małe bistro otrzymało gwiazdkę Michelin, miłośnicy wyszukanych smaków zaczęli masowo przybywać do miasteczka w celu degustacji docenionych prestiżowym odznaczeniem potraw. Lokal w Bourges cieszył się ogromną popularnością wśród osób spragnionych wyjątkowych doznań kulinarnych. Ludzie masowo dzwonili z prośbami o dokonanie rezerwacji, ekipy telewizyjne i dziennikarze próbowali umówić się na wywiad.
Mam nowych klientów, którzy rezerwują stoliki dla trzech i czterech osób, ale równocześnie przychodzą moi regularni goście. Problem polega na tym, że nie mam aż tak dużo miejsca – mówiła zaskoczona właścicielka małego bistro.
Claire Dorland-Clauzel, dyrektor Michelin wyjaśniał w rozmowie z „Le Parisien” zaistniałą sytuację. To jest techniczna pomyłka na mapie. Przeprosiliśmy obydwu właścicieli i jest nam przykro, że wprowadziliśmy w błąd naszych klientów – wskazał Dorland-Clauzel.
24 euros le repas étoilé ? Le Bouche à Oreille de Boutervilliers, bien-sûr !
La cuisine vaut l’étape.
Nos excuses au restaurant #1étoile pic.twitter.com/T7gZxSEPwb— Le guide MICHELIN (@guideMichelinFR) 16 lutego 2017
Gwiazdki Michelin to prestiżowe wyróżnienie, które trafia tylko do najlepszych lokali na świecie. Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach, będący wskazówką dla zwiedzających. Jest to system trójstopniowej oceny: jedna gwiazdka – miejsce godne uwagi, dwie gwiazdki – warto odwiedzić, trzy gwiazdki – zobacz koniecznie.
Źródło: cnn.com, tvn24bis.pl
Fot. Twitter.com/mariatsmith