Jednym z głównych celów Organizacji Narodów Zjednoczonych jest walka z głodem. W ciągu najbliższych dwudziestu lat chciałaby ona, by problem głodu zniknął z naszej planety. Jednym z pomysłów na realizację tego założenia jest wprowadzenie nowych rodzajów pożywienia.
Już jakiś czas temu pojawiały się badania naukowe udowadniające, że dotychczas spożywane mięso zwierzęce człowiek mógłby zastąpić produkowanym z owadów czy larw. Zawiera ono o wiele więcej białka oraz wymaga o wiele mniej nakładów pracy i gruntu. Jak donoszą badania, obecnie aż 1/3 upraw używana jest na potrzeby hodowli zwierząt.
I to właśnie zamiana mięsa odzwierzęcego na inny rodzaj ma być głównym motorem ONZ do walki z głodem na naszej planecie. Owady, larwy, świerszcze to dla człowieka doskonałe źródło białka, które w skuteczny sposób może zastąpić mięso.
Jak nietrudno się domyślić, powstają już firmy, które mają zająć się przygotowywaniem mięsa z owadów. W założeniu ma się ono nie różnić wyglądem, smakiem i zapachem od mięsa odzwierzęcego, ale będzie jednocześnie zawierało o wiele więcej białka, zaś jego produkcja nie zgarnie aż tak dużej ilości zasobów.