Okres przedświąteczny to czas gorączkowych zakupów, przygotowań… Dla branży spożywczej to kilka tygodni wytężonej pracy po to, by Polacy zasiedli przy suto zastawionych stołach, zarówno w święta, jak i później w trakcie zabaw sylwestrowych. Produkty, jakie znajdą się na stołach muszą być najwyższej jakości. Jak zadba o to branża spożywcza? Jednym ze sposobów jest zastosowanie rozwiązań systemowych monitoringu temperatury.
Dla branży spożywczej rozpoczyna się właśnie pracowity okres przedświąteczny. W tym czasie nie tylko sklepy, ale magazyny, centra dystrybucyjne, hurtownie i dostawcy działają na pełnych obrotach, by sprostać wymaganiom klientów, którzy chętniej zaglądają do sklepów, szukając świeżych produktów najwyższej jakości do przygotowania świątecznych potraw. Z kolei zabawy sylwestrowe rozpoczną czas karnawału, gdzie równie chętnie zasiądziemy do stołu.
Karp nadal popularny
Czytaj także: Technologiczne wsparcie dla przemysłu winiarskiego
Tradycyjnie już w grudniu zaobserwować można wielkie, a co istotne niesłabnące zainteresowanie karpiem. Według danych Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w 2016 roku krajowa podaż karpia wyniosła 22,3 tys. ton, zaś szacunki na bieżący rok to podaż na poziomie 22,2 tys. ton. Niemal cały tonaż królewskiej ryby sprzedawany jest w kraju, gdyż zaledwie odpowiednio 0,6 tys. i 0,7 tys. ton przeznacza się na eksport. Co więcej według szacunków MGMiŻŚ około 95% sprzedaży karpia w Polsce przypada właśnie na okres przedświąteczny. Co to oznacza dla branży spożywczej? Ręce pełne pracy, a przecież sprzedawcy nie mogą sobie pozwolić na sprzedaż towaru, co do którego świeżości mieliby wątpliwości. Ryby należą do produktów wyjątkowo wrażliwych na każde odchylenia temperatur w całym procesie dostawy i sprzedaży. W jakich warunkach powinny być przechowywane?
- Wędzone w suchych, czystych i chłodnych pomieszczeniach w temperaturze 2-10°C;
- Świeże – od -1°C do +2°C;
- Ryby i produkty rybne mrożone – poniżej -18°C;
- Przetwory rybne i marynaty – od 0°C do +8°C;
- Ryby i przetwory rybne wędzone – od 0°C do +10°C.
Chętnie sięgamy po wino
W okresie świątecznym więcej czasu możemy przeznaczyć na wspólne biesiadowanie. Podczas spotkań towarzyskich, czy to w gronie rodziny, znajomych czy nawet współpracowników, na stołach często pojawia się alkohol. Co warte podkreślenia, nie tylko mocny alkohol – Polacy chętnie sięgają także po wino. Według aktualnych danych Agencji Rynku Rolnego w sezonie 2015/16 w Polsce do obrotu wprowadzono 2124,86 hl wina, zaś pięć lat temu w sezonie 2010/11 – 247,88 hl, co oznacza, że w perspektywie pięciu lat liczba wprowadzonego w kraju do obrotu wina wzrosła ponad 8 razy!
Dystrybutorzy powinni pamiętać, że choć wino przechowujemy w temperaturze 10-14°C, to niemal każdy gatunek wina wymaga specjalnego traktowania:
- wina czerwone powinny być podawane w temperaturze 15 – 18°C;
- białe: 10 – 15°C,
- różowe: 9 – 10°C;
- najniższej temperatury wymagają wina musujące: od 6 do 9°C.
Automatyczny pomiar temperatury
W okresie przedświątecznym i świątecznym magazyny, centra dystrybucyjne, dostawcy działają na pełnych obrotach, by spełnić oczekiwania klientów. Jedną z większych sieci z sektora FMCG w Polsce, która stanęła przed wyzwaniem zapewnienia odpowiednich warunków w transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych jest Eurocash, posiadający aż około 25% udziałów w branży. W jaki sposób gigant z sektora FMCG kontroluje temperaturę w hurtowniach i centrach logistycznych? Korzystając z systemowego rozwiązania opracowanego przez Blulog, polsko-francuską firmę z siedzibą w Poznaniu.
– Przy tak znaczących ilościach towaru, jakim firmy z branży spożywczej obracają w okresie przedświątecznym, skrupulatny nadzór temperatury to konieczność, by utrzymać jakość produktów i nie dopuścić do strat w towarze mówi Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w firmie Blulog. – System, który stworzyliśmy jest oparty na rejestratorach wielkości karty kredytowej. Urządzenia są poręczne i można je umieścić w dowolnym, wygodnym miejscu np. w magazynie czy chłodni samochodowej. Rejestratory cyklicznie dokonują pomiarów temperatury oraz ew. wilgotności w danej lokalizacji co zadany okres czasu i przesyłają je do koncentratora, który z kolei przekazuje je do chmury obliczeniowej. Temperatura przechowywanych produktów znajduje się pod stałą i ścisłą kontrolą, sam pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować W razie zmian warunków, odpowiednie osoby są natychmiast informowane za pomocą SMS-a lub maila, mogąc szybko przywrócić rekomendowane parametry – dodaje Jérémy Laurens.
Eurocash, po początkowej implementacji systemu w magazynie o powierzchni 25 tys. mkw. zdecydował się na wyposażenie kolejnych magazynów i punktów dystrybucji położonych na terenie całego kraju.
źródło: infowire.pl