Magda Gessler postanowiła doradzić Polakom przygotowującym świąteczne potrawy. Znana restauratorka zdradziła sposób przyrządzenia tradycyjnego karpia, aby był on najzdrowszy. To z pewnością nie spodoba się obrońcom praw zwierząt.
Magda Gessler stała się znana dzięki popularnemu programowi „Kuchenne rewolucje”. Dzięki niemu zyskała autorytet wśród wielu Polaków, dla których jest ona guru gotowania. Nic więc dziwnego, że przed nadchodzącymi świętami postanowiła doradzić w sprawie potraw.
Czytaj także: Popek zakłada partię polityczną. „Młoda Polska”
Restauratorka wystąpiła na specjalnej konferencji poświęconej potrawom wigilijnym. Nie mogło również zabraknąć przepisu na tradycyjnego karpia. „Karp jest bardzo zdrowy, kiedy się go głodzi. Karpia trzeba głodzić przez tydzień! Wtedy jest naprawdę czysty i zdrowy.” – powiedziała, a jej słowa cytuje „Super Express”.
W ostatnim czasie wielu celebrytów zachęcało do zrezygnowania z przyrządzania karpi wigilijnych, bo ich zdaniem wiąże się to z cierpieniami zwierząt. Sposób na karpia przedstawiony przez Gessler z pewnością bardzo im się nie spodoba.
Czytaj także: Żywe karpie w sklepach. W tych sieciach ich nie kupimy
Restauratorka przedstawiła też swoje bardzo krytyczne zdanie na temat drobiu. „Kurczak czy wątróbki kury to tak, jakby ktoś pchał sobie prosto do buzi truciznę. Wątroba to jest filtr. Jak karmimy się nieodpowiednim jedzeniem, to tak, jakbyśmy sobie pchali szambo do ust. W kurczaku gromadzi się wszystko, co najgorsze, chyba że nie je przez tydzień, tak jak robi się z karpiem.” – stwierdziła.
Czytaj także: Karp na Święta będzie dużo droższy. Wszystko przez suszę
Źródło: se.pl