• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Polski rząd szykuje się na wojnę? Szkolenia na polecenie Tuska

    Tusk: „Przywracamy czasową kontrolę na granicy z Litwą i Niemcami”

    To oni zginęli w mordzie k. Limanowej. Tak ich pożegnano

    Były szef polskiej policji o obławie na Tadeusza Dudę. Ma złe wieści. „Niestety”

    Putin

    Niepokojące słowa byłego oficera polskiego wywiadu. Chodzi o zagrożenie ze strony Rosji

    Policja szuka mordercy z Limanowej! Podano informacje, tak wygląda

    Obława na Tadeusza Dudę. Policjant przekazuje nieoficjalnie bardzo niepokojące informacje

    donald tusk

    „Zwróciłem się osobiście do kanclerza”. Tusk o sytuacji na granicy polsko-niemieckiej

    „Milionerzy”: Pytanie o syna premiera

    Hubert Urbański odchodzi z TVN. „Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Polski rząd szykuje się na wojnę? Szkolenia na polecenie Tuska

    Tusk: „Przywracamy czasową kontrolę na granicy z Litwą i Niemcami”

    To oni zginęli w mordzie k. Limanowej. Tak ich pożegnano

    Były szef polskiej policji o obławie na Tadeusza Dudę. Ma złe wieści. „Niestety”

    Putin

    Niepokojące słowa byłego oficera polskiego wywiadu. Chodzi o zagrożenie ze strony Rosji

    Policja szuka mordercy z Limanowej! Podano informacje, tak wygląda

    Obława na Tadeusza Dudę. Policjant przekazuje nieoficjalnie bardzo niepokojące informacje

    donald tusk

    „Zwróciłem się osobiście do kanclerza”. Tusk o sytuacji na granicy polsko-niemieckiej

    „Milionerzy”: Pytanie o syna premiera

    Hubert Urbański odchodzi z TVN. „Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka

Naukowcy pracują nad nową recepturą biszkoptów

27 lipca 2022
Kategorie: Gospodarka, Technologie
mongolian-ga814df7da_1920

fot. pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Naukowcy z Karpackiej Państwowej Uczelni (KPU) w Krośnie i Uniwersytetu Rzeszowskiego pracują nad recepturą wypieku biszkoptów bez glutenu, laktozy i białka zwierzęcego. Projekt badawczy otrzymał 186 tys. zł dofinansowania w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji (PCI).

Jak poinformowała Barbara Krochmal-Marczak z KPU, lider zespołu projektowego, naukowcy pracują na recepturą wyrobu biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO i o podwyższonych wartościach prozdrowotnych. „Ten produkt będzie zatem dedykowany nie tylko osobom z chorobami metabolicznymi, ale także tym, którzy są zainteresowani bezpiecznym i zdrowym żywieniem” – dodała.

W ostatnich latach coraz więcej osób skarży się na nietolerancję glutenu i laktozy w wyniku czego znacznie ogranicza swoją dietę, rezygnując z produktów zawierających te składniki. Jednak w dostępnej ofercie żywności bezglutenowej i bez laktozy występuje niedobór składników pokarmowych m.in. żelaza, cynku, magnezu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i prowitaminy A.

Zespół podkarpackich naukowców podejmuje próby wypieku biszkoptów z mąk bezglutenowych, czyli z mąki z prosa, ziemniaczanej, ciecierzycy i mąki ryżowej. Jak zaznaczyła Krochmal-Marczak, do podstawowej receptury będzie dodawana mąka batatowa i ekstrakty z naturalnych surowców roślinnych, które podwyższać mają wartość prozdrowotną produktu.

Biszkopty opracowane przez naukowców z Krosna i Rzeszowa, w przeciwieństwie do produktów dostępnych na rynku, nie będą zawierały sacharozy, która zostanie zastąpiona naturalnymi związkami cukrowymi o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo, będą one charakteryzować się zwiększonym o min. 10 proc. poziomem błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego w porównaniu do biszkoptów bezglutenowych obecnych na rynku, dzięki czemu będą mogły być spożywane przez osoby preferujące dietę wegańską.

Zdaniem Sławomira Chrobaka z PCI, technologia opracowywana przez naukowców z Krosna i Rzeszowa wpisuje się w najnowsze trendy rynkowe.

„Obecnie producenci żywności poszukują innowacyjnych rozwiązań pozwalających na wprowadzenie nowych produktów, w tym wyrobów ciastkarskich. Po zakończeniu prac przez zespół naukowy, podejmiemy działania zmierzające do wdrożenia tego rozwiązania dla przemysłu” – zapewnił.

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl, Autor: Wojciech Huk

Tagi biszkoptyprzepisreceptura
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine