Katarzyna Bosacka na swoim profilu w mediach społecznościowych pokazała, ile kosztuje cukier w Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii. Biorąc pod uwagę, że zarobki tam są nieporównywalnie wyższe niż w Polsce, aż trudno w to uwierzyć. W Polsce wciąż są problemy z dostępnością tego produktu.
W ostatnim czasie w mediach często słychać o problemach z dostępnością cukru. Jest to odczuwalne szczególnie w popularnych dyskontach, gdzie wciąż zdarza się, że produktu brakuje. Doszło do tego, że niektóre sieci zdecydowały się na wprowadzenie ograniczeń – klienci mogą kupić maksymalnie 10 kg produktu.
Braki sprawiają, że ceny cukru znacząco drożeją. Wprawdzie dyskonty utrzymują cenę w okolicach 4-5 złotych, jednak w mniejszych sklepach za kilogram cukru często trzeba już zapłacić znacznie więcej. W nie†brych sklepach czy w miejscowościach turystycznych ceny zbliżają się już nawet do 10 złotych za kilogram.
Tymczasem Katarzyna Bosacka pokazała w mediach społecznościowych, jak wyglądają ceny cukru za granicą. W Stanach Zjednoczonych za 4 funty cukru, czyli około 1,8 kilograma, zapłacić trzeba 2,39 dolara, co daje nieco ponad 11 złotych. Cena kilograma wynosi więc około 6,16 zł. Jeszcze taniej jest w Wielkiej Brytanii, gdzie za kilogram cukru trzeba zapłacić 1 funt, czyli około 5,60 zł.
Internauci błyskawicznie zauważyli, że nawet jeśli ceny są nieco wyższe niż w polskich dyskontach, to zarobki w USA czy w Wielkiej Brytanii również są zupełnie inne, niż te w Polsce.
Czytaj także: Pokazał, ile kosztuje cukier w Belgii. Polacy zareagowali [WIDEO]
Źr.: Facebook/Katarzyna Bosacka „Wiem co jem”