Do swojej pokaźnej kolekcji absurdów, brukselscy urzędnicy planują dołożyć kolejny. Tym razem pojawiła się inicjatywa ograniczenia użycia cynamonu podczas produkcji żywności.
Pomysł wprowadzenia ograniczeń jeśli chodzi o użycie cynamonu przy produkcji żywności pojawił się po ujawnieniu wyników badań amerykańskich i saudyjskich naukowców. Wynika z nich, że stosowany w przemyśle cynamon chiński zawiera duże ilości kumaryny, która może powodować marskość wątroby.
Czytaj także: Twój Ruch chce zrównania flagi UE z flagą Polski
Czytaj także: Korwin-Mikke: UE jest trupem demograficznym i gospodarczym
Gdyby nowy pomysł unijnych urzędników wszedł w życie, z pewnością mocno uderzyłby w duże firmy wykorzystujące cynamon w produkcji. Problem mógłby również dotknąć Duńczyków, wśród których ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Zawarta w nich ilość kumaryny zapewne przekraczałaby dopuszczalne normy.
Urzędnicy z Brukseli najwyraźniej po raz kolejny próbują pokazać swoją przydatność oraz troskę o obywateli. Wcześniej mieliśmy już okazję usłyszeć z ich strony o dopuszczalnej krzywiźnie ogórka czy też normach dotyczących ilości wody w spłuczkach toaletowych.
fot. trophygeek / Commons Wikimedia