Portal wiadomoscihandlowe.pl informuje o niepokojących wynikach kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej w firmach cateringowych. Okazuje się, ze Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u ponad 70 proc. spośród 83 przebadanych w ostatnim czasie firm.
Inspekcja Handlowa do kontroli wytypowała te firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, żłobków, domów dziecka, sanatoriów, domów opieki społecznej i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych.
Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje i niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.
Niebezpieczne praktyki
UOKiK podaje przykłady naruszenia przepisów. W jednej sytuacji kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy – o 6 dni, mięso drobiowe – o 11 dni, szynkę wyborową – o 12 dni, kaszę manną BIO – o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej – o 173 dni.
Czytaj także: Geostrategia, czas na radykalne zmiany
W innym przypadku zgodnie z jadłospisem posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.
Wykryto także, iż resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.
Kolejna nieprawidłowość dotyczyła braku w jadłospisie dla pacjentów informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki.
W innym przypadku uczniowie gimnazjum dostali za małe porcje naleśników z dżemem truskawkowym – 119-196 g zamiast obiecanych 250 g. Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone.
Kontroli poddano łącznie 83 zakłady, przygotowujące dania dla 282 instytucji. Inspekcja wytypowała przedsiębiorców na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Czynności kontrolne przeprowadzono w pierwszym kwartale zeszłego roku w całej Polsce.
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl, tvp.info