• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    karol nawrocki

    Karol Nawrocki mianował swojego przedstawiciela w KRS!

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump stawia warunek Putinowi i Zełenskiemu. „Tylko wtedy”

    PILNE PROJEKT

    Pilny alert RCB! Nawet do 25 cm śniegu

    Janusz Staszek

    Nie żyje ceniony muzyk.  „Ból, który czujemy, jest niewyobrażalny”

    brytyjscy żołnierze

    Wlk. Brytania wyśle wojsko na Ukrainę? „Jesteśmy gotowi”

    Michał Koterski

    Michał Koterski zawiadamia prokuraturę. Podano powód

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    karol nawrocki

    Karol Nawrocki mianował swojego przedstawiciela w KRS!

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump stawia warunek Putinowi i Zełenskiemu. „Tylko wtedy”

    PILNE PROJEKT

    Pilny alert RCB! Nawet do 25 cm śniegu

    Janusz Staszek

    Nie żyje ceniony muzyk.  „Ból, który czujemy, jest niewyobrażalny”

    brytyjscy żołnierze

    Wlk. Brytania wyśle wojsko na Ukrainę? „Jesteśmy gotowi”

    Michał Koterski

    Michał Koterski zawiadamia prokuraturę. Podano powód

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Korzystasz z cateringu? Ryzykujesz zdrowiem. Alarmujące wyniki kontroli firm żywieniowych

3 czerwca 2019
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
Korzystasz z cateringu? Ryzykujesz zdrowiem. Alarmujące wyniki kontroli firm żywieniowych

Fot. YouTube.com/OkiemChemika

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Portal wiadomoscihandlowe.pl informuje o niepokojących wynikach kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej w firmach cateringowych. Okazuje się, ze Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u ponad 70 proc. spośród 83 przebadanych w ostatnim czasie firm. 

Inspekcja Handlowa do kontroli wytypowała te firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, żłobków, domów dziecka, sanatoriów, domów opieki społecznej i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych.

Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje i niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

Niebezpieczne praktyki

UOKiK podaje przykłady naruszenia przepisów. W jednej sytuacji kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy – o 6 dni, mięso drobiowe – o 11 dni, szynkę wyborową – o 12 dni, kaszę manną BIO – o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej – o 173 dni.

Czytaj także: Geostrategia, czas na radykalne zmiany

W innym przypadku zgodnie z jadłospisem posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.

Wykryto także, iż resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.

Kolejna nieprawidłowość dotyczyła braku w jadłospisie dla pacjentów informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki.

W innym przypadku uczniowie gimnazjum dostali za małe porcje naleśników z dżemem truskawkowym – 119-196 g zamiast obiecanych 250 g. Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone.

Kontroli poddano łącznie 83 zakłady, przygotowujące dania dla 282 instytucji. Inspekcja wytypowała przedsiębiorców na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Czynności kontrolne przeprowadzono w pierwszym kwartale zeszłego roku w całej Polsce.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl, tvp.info

Tagi cateringfirmy cateringoweInspekcja Handlowajedzenie na dowózprzedszkoleszpitalżłobekżywienie
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine