Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalny komunikat ws. kiełbasy śląskiej z szynki ekstra, w której stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes.
GIS wskazuje, że produkt, w którym stwierdzono obecność bakterii to Kiełbasa śląska z szynki ekstra wyprodukowana w zakładach mięsnych „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
Oznaczenie linii produkcyjnej to: 04128, zaś termin przydatności produktu wyznaczono na 15 lipca tego roku.
Czytaj także: Uwaga! Woda źródlana wycofana ze sklepów. Wykryto w niej bakterie coli
„Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej” – podaje GIS w oficjalnym komunikacie.
„Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu” – czytamy.
GIS zwraca się również do konsumentów, których przestrzega przed spożywaniem wspomnianej kiełbasy. Przedstawiciele inspektoratu podkreślają, że nie należy jej jeść przede wszystkim na surowo, gdyż znajdujące się w niej bakterie stanowią zagrożenie dla zdrowia.
Obecność w produkcie bakterii Listeria monocytogenes może doprowadzić do rozwoju choroby o nazwie Listerioza. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. Więcej informacji na temat Listeriozy TUTAJ.