Chiny nałożyły embargo na drób z Polski. Podano również powód takiej decyzji.
Chińska Generalna Administracja Celna wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi powiadomiły o tym, że podjęto decyzję o nałożeniu embarga na import towarów z Polski. Chodzi o drób.
Powodem jest stwierdzenie przypadków wysoce zjadliwej ptasiej grypy H5N1 na terytorium Polski. To również reakcja na potwierdzenie wystąpienia ogniska wspomnianej choroby przez Polskę, która zgłosiła ten fakt do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt wraz z końcem sierpnia.
Przedstawiciele chińskich władz informują, że decyzja o zakazie sprowadzania polskiego drobiu ma na celu przede wszystkim ochronę bezpieczeństwa hodowli zwierząt oraz bezpieczeństwa biologicznego w Chinach.
Embargo na polskie produkty drobiowe wchodzi w życie od 4 września. Wszystkie produkty, które zostały wysłane do Chin przed tym terminem muszą zostać poddane kwarantannie i ścisłym testom zanim zostaną wprowadzone do obrotu.
Niestety mieliśmy w Polsce przypadek HPAI. Przeciwdziałaniu takim sytuacjom służy regionalizacja. Do grudnia oba kraje zobowiązały się podpisać porozumienie, które jest przedmiotem negocjacji. Po jego wejściu w życie, w przypadku wykrycia HPAI blokowany będzie tylko dany region. https://t.co/7s7ZJ7qcmW
— Jakub Kumoch 古天卫 (@JakubKumoch) September 6, 2024