Badania, które przeprowadzili naukowcy z George Washington University w Waszyngtonie, wykazały, iż istnieje związek między opakowaniami, w które pakuje się jedzenie na wynos, a wzrostem zachorowań na raka czy utratą płodności.
Naukowcy twierdzą, że foliowe i plastikowe opakowania, do których wkładane są potrawy przeznaczone na wynos, mają niebezpieczny wpływ na zdrowie człowieka. Opakowania zatrzymują temperaturę i nie przepuszczają płynów, często tworzone są przy użyciu ftalanów, czyli plastyfikatorów.
To właśnie one mogą zaburzać gospodarkę hormonalną ludzkiego organizmu. Badacze wskazują, że tego typu opakowania u mężczyzn mogą być przyczyna niepłodności, zaś u kobiet sprawiać problemy z zajściem w ciążę.
Czytaj także: Paragony szkodliwe dla zdrowia pracowników sieci? \"Solidarność\" chce je wycofać
Oprócz wspomnianych problemów zauważono również związek między korzystaniem z opakowań zawierających flatany, a wzrostem zachorowań na raka piersi. Ryzyko to oszacowano na podstawie danych zebranych od 10 tys. osób na przestrzeni 9 lat (w okresie od 2005 do 2014 roku). W moczu osób, które częściej jadały w restauracjach typu fast-food, gdzie jedzenie pakowane jest do plastikowych pudełek, wykrywano o 35% wyższy poziom flatanów, niż u osób, które stołowały się w domu.
źródło: Guardian, wprost.pl
Fot. Flickr/Brad K.