• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trzaskowski

    Ekspert ocenił szanse Trzaskowskiego. Źle to wygląda

    mentzen i kaczynski

    Kaczyński zwrócił się do Mentzena. „Oznaczałoby to wprowadzanie w błąd”

    karol nawrocki

    Nawrocki odpowiada Mentzenowi! Idzie va banque

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Sensacyjny sondaż przed II turą! Zdecydowany zwrot

    Korwin-Mikke

    Korwin-Mikke stanowczo o II turze. „Chcę, by to wybrzmiało jasno”

    trzaskowski

    Trzaskowski zaskoczył. Tak odpowiedział na zaproszenie od Mentzena

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trzaskowski

    Ekspert ocenił szanse Trzaskowskiego. Źle to wygląda

    mentzen i kaczynski

    Kaczyński zwrócił się do Mentzena. „Oznaczałoby to wprowadzanie w błąd”

    karol nawrocki

    Nawrocki odpowiada Mentzenowi! Idzie va banque

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Sensacyjny sondaż przed II turą! Zdecydowany zwrot

    Korwin-Mikke

    Korwin-Mikke stanowczo o II turze. „Chcę, by to wybrzmiało jasno”

    trzaskowski

    Trzaskowski zaskoczył. Tak odpowiedział na zaproszenie od Mentzena

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka Biznes

Cebularz wkrótce z chronionym oznaczeniem geograficznym

5 lipca 2014
Kategorie: Biznes, Gospodarka, Wiadomości, Wiadomości z Polski
Cebularz wkrótce z chronionym oznaczeniem geograficznym
UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Wkrótce lubelski cebularz zostanie zarejestrowany jako produkt regionalny o chronionym oznaczeniu geograficznym. Komisja Europejska powinna lada dzień dokonać rejestracji lubelskiej bułki z cebulą i makiem.

Wniosek o zarejestrowanie produktu złożyło Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego, który został opublikowany w dzienniku urzędowym Komisji Europejskiej jeszcze 19 marca. Zgodnie z procedurą, państwa członkowskie miały 3 miesiące na złożenie sprzeciwu. Do piątku, gdy minął oficjalnie termin, nie odnotowano żadnego sprzeciwu.

Musimy uzbroić się w cierpliwość. Wiemy jednak, że żaden z krajów nie wniósł protestu. Pozostaje nam więc czekanie na oficjalną informację o rejestracji. To może być za dzień, albo za miesiąc.

Czytaj także: NASZ WYWIAD #6. Artur Soboń (PiS) o śmigłowcach, wycince drzew, Nowoczesnej, aborcji i TVP. \"Jedynie media publiczne są dziś w stanie zagwarantować rzeczywisty pluralizm\

– powiedziała dla „Dziennika Wschodniego” Mariola Zubrzycka, prezes Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego.

Decyzja musi zostać przetłumaczona na języki wszystkich państw członkowskich. Po ogłoszeniu rejestracji, Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego zapowiedziało start kampanii promocyjnej produktu.

Po rejestracji przeprowadzona zostanie także certyfikacja cebularza. Każda piekarnia, która będzie zajmować się wypiekiem produktu będzie musiała posługiwać się specjalnym certyfikatem. Ma to zagwarantować wysoką jakość sprzedawanych cebularzy, których wypiek będzie mógł się dokonywać jedynie z polskich składników. Nie ma mowy o cebuli importowanej np. z Chin.

Cebularz będzie 5 produktem chronionym w UE pochodzącym z woj. lubelskiego, ale pierwszym zarejestrowanym jako produkt regionalny o „chronionym oznaczeniu geograficznym”. W sumie Polska zarejestrowała w tym systemie 36 produktów, a w całej UE jest ich łącznie ponad 1200.

Cebularz lubelski to placek z ciasta pszennego o grubości ok 1,5 cm i średnicy 5-25 cm, który zawiera dwa razy więcej cukru i margaryny lub masła w porównaniu do zwykłego ciasta pszennego. Powierzchnia pokryta jest farszem z pokrojonej cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym.

Żródło: dziennikwschodni.pl

Fot.: Commons Wikimedia/MaKi

Tagi bułkacebularzLubelszczyznaLublinue
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine