Sieć supermarketów Tesco postanowiła ujawnić dane dotyczące jedzenia, które w okresie od marca 2016 roku do lutego 2017 zostało wyrzucone. Szefowie firmy chcą, by informacja była początkiem dyskusji na temat marnotrawienia żywności.
Dane udostępnione przez Tesco szokują. Okazuje się bowiem, że sklepy tej firmy w naszym kraju, w okresie od marca 2016 roku do lutego 2017 roku wyrzuciły na śmietnik… ponad 15 tys. ton jedzenia! Wszystko ze względu na przepis, który nakazuje sieciom pozbycie się produktów przed upływem ich terminu ważności.
Tesco podaje, że w roku finansowym 2016/17 firma nie sprzedała klientom w Polsce 16,8 tys. ton żywności. 6,2 tys. wciąż jednak nadawało się do spożycia. Tylko 1,6 tys. ton zostało przekazane do pożytku publicznego. Cała reszta trafiła na śmietnik.
Czytaj także: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność
Według udostępnionych statystyk najwięcej wyrzucanych produktów stanowią: warzywa i owoce (42%), pieczywo (18%) oraz produkty gotowe (10%).
Dane, które do publicznej wiadomości podały władze Tesco to część szeroko zakrojonej akcji informacyjnej mającej na celu pobudzenie dyskusji na temat marnotrawienia żywności. Firma ogłosiła bowiem deklarację, zgodnie z którą zobowiązuje się zmniejszyć skalę marnowania żywności o połowę do 2030 roku.
Wiele z naszych hipermarketów w Europie już dziś przekazuje nadwyżki żywności. Chcemy, najszybciej jak to możliwe, dać taką możliwość wszystkim naszym dużym sklepom. Wiemy, że nie będzie to łatwe, będziemy jednak współpracować z naszymi partnerami, by przezwyciężyć wszelkie trudności. Chcemy zrobić duży krok naprzód i zapewnić, że produkty, które nadają się do spożycia, nie będą wyrzucane – powiedział cytowany przez portal next.gazeta.pl Kevin Tindall, dyrektor ds. handlu detalicznego na Europę Środkową Tesco.
źródło: next.gazeta.pl
Fot. Wikimedia