Wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie Polacy mogą znacznie więcej zapłacić za jedzenie. Powodem jest przede wszystkim susza, która w tym roku utrzymuje się w większości województw. O sprawie informuje RMF FM.
Jedzenie w ostatnim czasie stopniowo staje się coraz droższe. Podwyżki cen widać bardzo mocno na przykładzie warzyw, co spowodowane jest między innymi suszą rolniczą. W tym roku susza dotknęła niemal wszystkie regiony naszego kraju i spowodowała bardzo duże straty.
Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności powiedział w rozmowie z RMF FM, że lipiec przyniósł kolejne, znaczące podwyżki cen. „Widzimy to w wynikach miesiąc do miesiąca. Lipiec przyniósł kolejny, 7-procentowy rekord jeśli chodzi o podwyżki cen żywności” – mówił.
Podwyżki to jednak nie tylko efekt suszy. „Susza występuje teraz nie tylko w Polsce, to dodatkowo zaburza gospodarkę surowcami rolnymi. Mamy też w Polsce od dwóch lat nieustanny wzrost kosztów przedsiębiorstw. Są podwyżki związane zarówno z kosztami pracy, a także podwyżki związane z kosztami cen energii, one nie będą refundowane. Jesienią może nas też czekać podatek handlowy, to nie zapowiada się najlepiej. To wszystko przekłada się na podwyżki cen żywności. Coraz bardziej realny jest scenariusz, w którym ten rok możemy zamknąć 10-procentową podwyżką” – powiedział.
Wzrost cen warzyw i drobiu jeszcze w tym roku
Polacy prawdopodobnie najbardziej odczują podwyżki cen warzyw, ale to nie jedyne artykuły, które mogą pójść w górę. Wiele wskazuje na to, że podrożeje też między innymi drób. „Chodzi o ziemniaki, warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszkę. Jeśli ceny zbóż pójdą w górę, a tego spodziewamy się, to nie do zatrzymania będą podwyżki cen kurczaków, czyli drobiu” – mówił Andrzej Gantner.
Czy możemy się spodziewać spadku cen w przyszłości? Rozmówca RMF FM podchodzi do tego sceptycznie. „Trudno w tej chwili prognozować, czy jakakolwiek żywność będzie tańsza. Nawet jeżeli dany surowiec nie wzrośnie bardzo, to ogólne ceny produkcji i przetwórstwa żywności cały czas rosną. Trudno spodziewać się, żebyśmy mieli spektakularne spadki cen” – powiedział.
Czytaj także: Edycja genomów w rolnictwie. Naukowcy apelują do Unii Europejskiej
Źr.: RMF24.pl