• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Trzaskowski wręczył Nawrockiemu tajemniczą kopertę. Co w niej było? [WIDEO]

    Trzaskowski wskazał różnicę pomiędzy Dudą i Nawrocki. Jest zaniepokojony

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Przyłęk Duży: wjechał na przejazd kolejowy choć rogatki były opuszczone. Przeżył tylko cudem [WIDEO]

    Przyłęk Duży: wjechał na przejazd kolejowy choć rogatki były opuszczone. Przeżył tylko cudem [WIDEO]

    Materiał TVP Info o Trzaskowskim. Kandydat KO z hot dogiem, internauci się śmieją [WIDEO]

    Materiał TVP Info o Trzaskowskim. Kandydat KO z hot dogiem, internauci się śmieją [WIDEO]

    karol nawrocki

    Sondaż tuż przed ciszą wyborczą. Nawrocki goni Trzaskowskiego

    Mieszko R. złożył zeznania. Szokujące szczegóły

    Ujawnił, jak Mieszko R. zachowuje się w areszcie. Jedna rzecz zwraca uwagę

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Trzaskowski wręczył Nawrockiemu tajemniczą kopertę. Co w niej było? [WIDEO]

    Trzaskowski wskazał różnicę pomiędzy Dudą i Nawrocki. Jest zaniepokojony

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Sawicki boi się unieważnienia wyborów. „Obawiam się najgorszego”

    Przyłęk Duży: wjechał na przejazd kolejowy choć rogatki były opuszczone. Przeżył tylko cudem [WIDEO]

    Przyłęk Duży: wjechał na przejazd kolejowy choć rogatki były opuszczone. Przeżył tylko cudem [WIDEO]

    Materiał TVP Info o Trzaskowskim. Kandydat KO z hot dogiem, internauci się śmieją [WIDEO]

    Materiał TVP Info o Trzaskowskim. Kandydat KO z hot dogiem, internauci się śmieją [WIDEO]

    karol nawrocki

    Sondaż tuż przed ciszą wyborczą. Nawrocki goni Trzaskowskiego

    Mieszko R. złożył zeznania. Szokujące szczegóły

    Ujawnił, jak Mieszko R. zachowuje się w areszcie. Jedna rzecz zwraca uwagę

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Historia

Dieta Krzyżaków. Archeolodzy sprawdzili naczynia sprzed 500 lat

19 czerwca 2023
Kategorie: Historia, Polecane, Powszechna, Styl życia
Dieta Krzyżaków. Archeolodzy sprawdzili naczynia sprzed 500 lat

Zamek w Malborku Fot. pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano. Składały się z mięsa i warzyw, a zaskakująco mało było dań rybnych, mimo blisko położonego jeziora – wynika z analiz tłuszczów znajdujących się na fragmentach naczyń ceramicznych.

Zamek w Przezmarku wznieśli Krzyżacy w pierwszej poł. XIV w. Kilkukrotnie był zajmowany przez wojska polskie – na przykład po Bitwie pod Grunwaldem, ale ostatecznie wracał w ręce krzyżackie.

W czasie badań wykopaliskowych w ostatnich latach na terenie twierdzy archeolodzy natknęli się na setki zniszczonych fragmentów naczyń ceramicznych. Część z nich przeanalizowali pod kątem obecności na nich śladów tłuszczów.

„Z naszych analiz wynika, że potrawy przygotowywane w ceramicznych garnkach najczęściej gotowano. Były to dania mięsno-warzywne” – opowiada kierowniczka badań Katarzyna Zdeb, doktorantka w Instytutu Archeologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Mięso należało do przeżuwaczy, czyli roślinożernych zwierząt takich jak np. krowa czy jeleń.

Jako jedno z najciekawszych ustaleń Zdeb wskazuje bardzo niewielką liczbę fragmentów naczyń ceramicznych (zaledwie dwa naczynia) ze śladami kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. „Oznacza to, że mimo bezpośredniej bliskości jeziora stosunkowo rzadko korzystano z możliwości korzystania z jego zasobów” – dodaje. Badaczka zastrzega, że na taki wynik może mieć wpływ kwestia doboru fragmentów naczyń, ale i tak zaskakująca jest mała liczba fragmentów z wykrytymi na ich powierzchni śladami rybiego tłuszczu.

Z reguły w czasie badań w Polsce naukowcy bardzo rzadko analizują zachowane na nich tłuszcze, bo wymaga to wykorzystania specjalistycznej aparatury. W tym przypadku zastosowali chromatografię gazową sprężoną ze spektrometrią mas.

Poszukiwanie śladów tłuszczów na naczyniach ma sens tylko w przypadku naczyń służących do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, dlatego do badań wybrano tylko takie naczynia. „Tłuszcze wnikają w porowate ściany naczyń na skutek wysokiej temperatury, czyli przyjmuje się, że musi nastąpić podgrzanie naczynia z potrawami” – opowiada Zdeb.

Wyniki dzięki odkryciu… latryny

Przebadane fragmenty naczyń ceramicznych pochodzą głównie z wnętrza… latryn zamkowych umiejscowionych w centralnej części twierdzy, czyli w tzw. zamku wysokim. Te wykonano w okresie, w którym zamek był używany w najbardziej intensywny sposób. Archeolodzy pozyskali fragmenty naczyń ceramicznych w czasie wykopalisk prowadzonych wewnątrz w 2017 i w 2018 r. Ich kierownikiem jest dr Magdalena Żurek z Instytutu Archeologii UKSW. Badania związane były z modernizacją zamku dla ruchu turystycznego. Archeolodzy chcieli dokonać inwentaryzacji murów otaczających zamek wysoki i poszukiwali pozostałości po jednej z wież. Wtedy też natknęli się na pozostałości latryny w postaci ceglanego zbiornika po zewnętrznej stronie północno-wschodniego narożnika zamku wysokiego.

Badaczka zwraca uwagę na to, że mimo iż badane naczynia znajdowały się kilkaset lat w dość toksycznym środowisku, to tłuszcze spożywcze nadal się na nich zachowały. „Okazało się, że teoretycznie inwazyjne środowisko nie niszczy wszystkich kwasów tłuszczowych w ścianach naczyń. Ale nadal nie wiemy, czy i jak duży ma wpływ ma na ich przetrwanie i czy np. nie usuwa części kwasów i dlatego nie jesteśmy ich w stanie dziś wykryć” – dodaje Zdeb. 

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl, Autor: Szymon Zdziebłowski

Tagi dietaKrzyżacypotrawyXIV wiek
Udostępnij239TweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine