Z okazji zbliżającego się indyjskiego festiwalu Diwali linie Emirates uraczą swoich pasażerów świątecznymi specjałami. Słodyczy można będzie spróbować we wszystkich klasach podczas obchodów święta Diwali – od 16 do 22 października tego roku – na wszystkich trasach między Dubajem a Indiami.
Festiwal światła Diwali to ważna uroczystość dla Indusów na całym świecie, a jedzenie odgrywa w nim szczególną rolę. Słodycze tradycyjnie podawane w tym okresie to połączenie kolorów i smaków typowych dla smakołyków kuchni indyjskiej – na przykład kulki besan ke ladoo czy burfi z suszonymi owocami.
Linie Emirates podadzą motichoor ladoo przyrządzone w tradycyjny sposób z mąki cieciorkowej, masła klarowanego ghi, kardamonu i syropu szafranowo-cukrowego. Słodycze będą serwowane w pudełkach ozdobionych okolicznościowymi ilustracjami oraz przybrane pistacjami i listkami srebra symbolizującymi tradycyjne świąteczne dekoracje Diwali.
Czytaj także: Posiłki na pokładzie linii Emirates – największej latającej restauracji na świecie
Będzie je można znaleźć na tacach z gorącymi posiłkami w klasie ekonomicznej Emirates na wszystkich trasach do Indii.
Na pasażerów klas biznes i pierwszej czekają ladoo oraz burfi – deser z orzechów nerkowca, migdałów, pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, suszonych fig i daktyli. Słodycze będą podawane w pudełkach ozdobionych tradycyjnymi świątecznymi ilustracjami jako alternatywa dla ekskluzywnej kolekcji czekoladek.
Aby nadążyć za regionalnymi i sezonowymi trendami kulinarnymi, linie Emirates zmieniają swoje menu pokładowe każdego miesiąca i nieustannie udoskonalają przepisy. Przewoźnik dba o to, by menu było stale urozmaicane, a także oferuje potrawy sezonowe, na przykład w okresie świąt Bożego Narodzenia czy specjalne zestawy dla poszczących w świętym miesiącu Ramadan.
Linie serwują dania regionalne na wszystkich trasach, które obsługują. W każdym regionie występują charakterystyczne składniki lub elementy, z których kulinarni eksperci Emirates przyrządzają rozmaite potrawy. Najpopularniejsze posiłki na trasach do Indii, takie jak gulasze czy curry, charakteryzuje wyrazisty smak przypraw korzennych i ziół, który szczególnie odpowiada gustom pasażerów.
Linie Emirates podają 100 milionów posiłków rocznie z taką samą dbałością o szczegóły w klasie pierwszej, biznes i ekonomicznej. Przewoźnik obsługujący rocznie ponad 55 milionów pasażerów podróżujących do 144 miast na sześciu kontynentach jak nikt inny rozpoznaje globalne trendy kulinarne, serwując na pokładzie kuchnię inspirowaną regionalnymi potrawami.
Źródło: infowire.pl