• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Karol Nawrocki: „Cały swój wysiłek poświęcę na to, żeby to się nie stało”

    Karol Nawrocki zmienił miejsce zamieszkania. Prezydent przeprowadził się z całą rodziną

    Donald Tusk pojechał na granicę. Pokazał nagranie z migrantami [WIDEO]

    Wysadzone tory kolejowe w Polsce! Tusk mówi, z czym możemy mieć do czynienia

    Zablokowali tory pod Pruszkowem! To protest

    Dywersja w Polsce? Ktoś wysadził tory [FOTO]

    Tusk w tarapatach. Sondaż potwierdza, że wyborcy tracą cierpliwość

    Niemiecki dziennikarz: „Tusk może stracić władzę”

    nawrocki i hartwich

    „Nigdy nie odmówi”. Posłanka KO jest wściekła na Nawrockiego. Chodzi o ostatnią decyzję

    Skandaliczna aukcja dokumentów obozowych. Nawrocki apeluje do rządu

    Skandaliczna aukcja dokumentów obozowych. Nawrocki apeluje do rządu

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Karol Nawrocki: „Cały swój wysiłek poświęcę na to, żeby to się nie stało”

    Karol Nawrocki zmienił miejsce zamieszkania. Prezydent przeprowadził się z całą rodziną

    Donald Tusk pojechał na granicę. Pokazał nagranie z migrantami [WIDEO]

    Wysadzone tory kolejowe w Polsce! Tusk mówi, z czym możemy mieć do czynienia

    Zablokowali tory pod Pruszkowem! To protest

    Dywersja w Polsce? Ktoś wysadził tory [FOTO]

    Tusk w tarapatach. Sondaż potwierdza, że wyborcy tracą cierpliwość

    Niemiecki dziennikarz: „Tusk może stracić władzę”

    nawrocki i hartwich

    „Nigdy nie odmówi”. Posłanka KO jest wściekła na Nawrockiego. Chodzi o ostatnią decyzję

    Skandaliczna aukcja dokumentów obozowych. Nawrocki apeluje do rządu

    Skandaliczna aukcja dokumentów obozowych. Nawrocki apeluje do rządu

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

27 września 2020
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
chleb

Fot. Pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.

Jak informuje Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. Odpadem jest pieczywo wyprodukowane w zbyt dużej ilości, którego nie udało się sprzedać. „To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale także niepotrzebne zużycie energii” – stwierdzają olsztyńscy naukowcy.

Małe i średnie piekarnie mogą dostosować asortyment produktów do potrzeb lokalnej społeczności. Aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla.

Piekarnie współpracujące w ramach projektu PrO4Bake przekażą dane z procesów produkcji naukowcom z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi takie informacje w województwie warmińsko-mazurskim.

We wszystkich krajach uczestniczących w projekcie – w Polsce, Danii, Szwecji, Hiszpanii, w Niemczech i we Włoszech – zostaną przeprowadzone badania konsumenckie. Analiza ta uwzględni wymagania i oczekiwania konsumentów związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, oraz akceptacją do zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Dane zostaną przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens, którzyy stworzą prototyp algorytmu dla aplikacji.

„Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii” – podsumowuje dr hab. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Prace nad aplikacją są finansowane przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania projektowe koordynuje Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech. PrO4Bake został nominowany do nagrody EIT Innovators Award 2020.

Przedstawiciele piekarni mogą zgłaszać się do dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej, e-mail: m.wronkowska@pan.olsztyn.pl oraz Ann Bednarskiej, e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl.

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl

Tagi chlebmarnotrawienie żywnościnaukowcy
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine