• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    ABW zatrzymała obywatela Indii! „Zagrożenie o charakterze terrorystycznym”

    Białorusin zatrzymany przez ABW. Szykował sabotaż

    Hołownia jako marszałek podjął pierwszą decyzję. Zwrócono się do policji

    Hołownia obali KO i zawiąże koalicję z PiS? „Maszyna ruszyła”

    Trump o relacjach z Polską na spotkaniu z Zełenskim. Padły znaczące słowa

    Trump zwrócił się wprost do Zełenskiego. „Żadnego wchodzenia do NATO”

    Amerykanie jadą na rozmowy z Rosją z konkretną propozycją! „Piłka po ich stronie”

    Wiadomo, co się stanie jeśli Rosja nie zawrze pokoju. Sekretarz Stanu USA mówi wprost

    Pogoda atakuje też na północy. Nowe ostrzeżenia

    Tragedia nad Bałtykiem. Woda sięgała kobiecie po pas, mimo to zginęła

    donald trump usa

    Doradca Trumpa ujawnia, na co zgodził się Putin. Mówi o przełomie

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    ABW zatrzymała obywatela Indii! „Zagrożenie o charakterze terrorystycznym”

    Białorusin zatrzymany przez ABW. Szykował sabotaż

    Hołownia jako marszałek podjął pierwszą decyzję. Zwrócono się do policji

    Hołownia obali KO i zawiąże koalicję z PiS? „Maszyna ruszyła”

    Trump o relacjach z Polską na spotkaniu z Zełenskim. Padły znaczące słowa

    Trump zwrócił się wprost do Zełenskiego. „Żadnego wchodzenia do NATO”

    Amerykanie jadą na rozmowy z Rosją z konkretną propozycją! „Piłka po ich stronie”

    Wiadomo, co się stanie jeśli Rosja nie zawrze pokoju. Sekretarz Stanu USA mówi wprost

    Pogoda atakuje też na północy. Nowe ostrzeżenia

    Tragedia nad Bałtykiem. Woda sięgała kobiecie po pas, mimo to zginęła

    donald trump usa

    Doradca Trumpa ujawnia, na co zgodził się Putin. Mówi o przełomie

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

27 września 2020
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
chleb

Fot. Pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.

Jak informuje Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. Odpadem jest pieczywo wyprodukowane w zbyt dużej ilości, którego nie udało się sprzedać. „To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale także niepotrzebne zużycie energii” – stwierdzają olsztyńscy naukowcy.

Małe i średnie piekarnie mogą dostosować asortyment produktów do potrzeb lokalnej społeczności. Aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla.

Piekarnie współpracujące w ramach projektu PrO4Bake przekażą dane z procesów produkcji naukowcom z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi takie informacje w województwie warmińsko-mazurskim.

We wszystkich krajach uczestniczących w projekcie – w Polsce, Danii, Szwecji, Hiszpanii, w Niemczech i we Włoszech – zostaną przeprowadzone badania konsumenckie. Analiza ta uwzględni wymagania i oczekiwania konsumentów związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, oraz akceptacją do zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Dane zostaną przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens, którzyy stworzą prototyp algorytmu dla aplikacji.

„Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii” – podsumowuje dr hab. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Prace nad aplikacją są finansowane przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania projektowe koordynuje Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech. PrO4Bake został nominowany do nagrody EIT Innovators Award 2020.

Przedstawiciele piekarni mogą zgłaszać się do dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej, e-mail: m.wronkowska@pan.olsztyn.pl oraz Ann Bednarskiej, e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl.

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl

Tagi chlebmarnotrawienie żywnościnaukowcy
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine