• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Tusk komentuje wystąpienie Nawrockiego. „Nie chciałbym być w skórze Kaczyńskiego”

    Nawrocki jednoznacznie na temat broni atomowej w Polsce

    Zasnęła i dachowała. Tyle zostało z auta

    Zasnęła i dachowała. Tyle zostało z auta

    Kosiniak-Kamysz: „Rosja ponownie prowokuje”

    Kosiniak-Kamysz odpowiada na słowa Zełenskiego: „Nieprawdziwe”

    hołownia i orędzie

    Hołownia traci kolejnego znanego polityka. „Nie mogę firmować takich działań”

    duda i zełenski

    Zełenski niepokojąco o Polsce. „Nie są w stanie uratować ludzi”

    Karol Nawrocki rozmawiał z Donaldem Trumpem. „Zaprosiłem go do Polski”

    Nawrocki ma pomysł na reparacje od Niemców. „Początek długiego procesu”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Tusk komentuje wystąpienie Nawrockiego. „Nie chciałbym być w skórze Kaczyńskiego”

    Nawrocki jednoznacznie na temat broni atomowej w Polsce

    Zasnęła i dachowała. Tyle zostało z auta

    Zasnęła i dachowała. Tyle zostało z auta

    Kosiniak-Kamysz: „Rosja ponownie prowokuje”

    Kosiniak-Kamysz odpowiada na słowa Zełenskiego: „Nieprawdziwe”

    hołownia i orędzie

    Hołownia traci kolejnego znanego polityka. „Nie mogę firmować takich działań”

    duda i zełenski

    Zełenski niepokojąco o Polsce. „Nie są w stanie uratować ludzi”

    Karol Nawrocki rozmawiał z Donaldem Trumpem. „Zaprosiłem go do Polski”

    Nawrocki ma pomysł na reparacje od Niemców. „Początek długiego procesu”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Historia

Mysz w miodzie to dawny przysmak rzymian

19 lutego 2016
Kategorie: Historia, Powszechna
Mysz w miodzie to dawny przysmak rzymian
UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Italia kojarzy nam się z pizzą, makaronami i risotto, ale starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Duża część produktów wykorzystywanych we współczesnej kuchni włoskiej pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Starożytni Rzymianie nie mogli jeść ani makaronów, nie jedli pomidorów, nie znali kukurydzy, nie używali ryżu, herbaty i kawy. Co zatem jadali starożytni Rzymianie?

Na stołach najbogatszych Rzymian pojawiały się takie potrawy, jak np. dania ze słowików, z drozdów, bocianów i flamingów. Jedzono również produkty, które dzisiaj raczej nie kojarzą nam się ze sztuką kulinarną np. wymiona i macice wieprzowe, albo grzebienie kogucie. Starano się wykorzystać jak najwięcej jadalnych części zwierząt, żeby jak najmniej uległo zmarnowaniu i nic nie było wyrzucane – mówi Michał Kubicz, autor książki „Agrypina. Cesarstwo we krwi”.

Na tym jednak nie koniec. Na stołach rzymskich bogaczy pojawiały się tak egzotyczne dla nas potrawy jak na przykład myszy pieczone w miodzie. Jadano także ostrygi. Najbardziej cenione był ostrygi lukryńskie hodowane w specjalnym jeziorze w środkowych Włoszech.

Czytaj także: Geostrategia, czas na radykalne zmiany

Większość posiłków Rzymianie jedli tak jak my, czyli przy stołach. Uczty natomiast wyglądały zupełnie inaczej i przypominały to, co znamy z filmów. Największe uczty były urządzane na leżąco w jadalniach. Ustawiane tam były specjalne łoża, na każdym spoczywały trzy osoby. Rzymianie w pozycji leżącej opierając się na lewym łokciu prawą ręką mogli zabierać z talerzy poszczególne dania. Nie brakowało także atrakcji. Czasami zamiast stołu korzystano z małej sadzawki lub basenu i dania pływały na półmiskach – dodaje Michał Kubicz.

Najbogatsi Rzymianie także nie oszczędzali i wydawali na swoje przysmaki majątki. Jak opowiada autor książki „Agrypina. Cesarstwo we krwi” w „Historii Naturalnej” Pliniusza przywołana jest historia jednego z konsulów rzymskich. Urzędnik wydał na jedną rybę na swój stół osiem tysięcy sestercji, w tym czasie przeciętny Rzymianin wydawał na swoje dzienne utrzymanie kilka sestercji.

Źr.: newsrm.tv
Fot.: Gower / wikimedia commons

Tagi AgrypinaCesarstwo we krwikuchniaMichał Kubiczmysz w miodziepotrawystarożytny rzym
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine