Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu Covid-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą – poinformował w piątek dziennik „The Jerusalem Post”, powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.
Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym „PLOS ONE”, wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu Covid-19 wynosiła 25,6 proc., podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 proc.
„Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2” – mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.
Kolejne analizy wskazują na istotne znaczenie witaminy D dla naszej odporności wobec #Covid_19 Praca naukowców z Bar-Ilan University i Galilee Medical Center w Izraelu odpowiada przy tym na wcześniejsze wątpliwości. Pisze o tym na @RMF24pl https://t.co/TvUSiKzw48
— Grzegorz Jasiński (@GrzeJasinski) February 4, 2022
„Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na Covid-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy” – tłumaczył współautor badania. „Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa)” – dodał.
Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej – informowało „JP”. Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.(PAP)
Sprawdzone informacje na temat pandemii koronawirusa na terenie Polski dostępne na oficjalnej stronie rządowej: gov.pl