Jack Strong to pierwsza whisky, która będzie produkowana w Polsce – informuje „Rzeczpospolita”. Firma Akwawit – Polmos, która wypuści tą whisky na rynek, do tej pory zajmowała się głównie produkcją wódek.
Decyzja o produkcji polskiej whisky to z jednej strony efekt zmniejszania się rynku wódek w Polsce, a z drugiej zwiększenia zapotrzebowania właśnie na whisky. Jak podaje portal Forbes.pl, w 2015 roku Polacy wydali na ten alkohol 1,4 mld złotych. Jednak zdobycie rynku nie będzie proste, ponieważ klienci przyzwyczajeni są do takich marek jak Johnnie Walker czy Ballantine’s.
Firma Akwawit – Polmos przy tworzeniu whisky korzysta ze szkockiego półproduktu, dodając w Polsce spirytus i karmel. Dlatego nie do końca uprawniona jest nazwa „szkocka whisky”, jakiej używają producenci. Nazwa ta jest bowiem zarezerwowana dla alkoholu powstałego w całości na terenie Szkocji. Jack Strong wszedł już do restauracji, a teraz ma się pojawić również na półkach sklepowych.
Nazwa Jack Strong nawiązuje do pseudonimu zmarłego w 2004 roku Ryszarda Kuklińskiego. Był on pułkownikiem Wojska Polskiego, a w 1970 roku został agentem CIA, przekazując Amerykanom m.in. plany wprowadzenia w Polsce stanu wojennego.
Czytaj także: Ministerstwo Środowiska chce nacjonalizować prywatne lasy?