Jak informuje portal innpoland.pl, uzdrowisko Busko-Zdrój chce wprowadzić do swojej oferty zabiegi z wykorzystaniem piwa. W planach jest założenie własnego browaru. Oprócz kąpieli w piwie pomysłodawcy przedsięwzięcia chcą, by nadwyżki z produkcji były przeznaczone na cele konsumpcyjne.
Lokalnie warzone w wieży piwo wykorzystywane byłoby głównie do celów kąpielowych. Goście buskich sanatoriów takich jak Marconi, Mikołaj, Oblęgorek, Willa Zielona czy Krystyna mieliby możliwość skorzystania podczas kuracji ze zbawiennych właściwości złocistego napoju jako doskonałego uzupełnienia kuracji – mówi w rozmowie z portalem echodnia.eu Wojciech Legawiec, prezes zarządu Uzdrowisko Busko-Zdrój.
Zasadniczo na produkcję piwa składają się tylko trzy składniki – woda, słód i chmiel. W zagęszczonych gotowych półproduktach rezygnuje się często z chmielu i dodaje np. krystaliczną żółć bydlęcą. Trudno się zatem dziwić, że coraz większą popularność zyskują powstające lokalne browary i warzelnie, nawiązujące w produkcji do tradycyjnych receptur. Termin ich przydatności do spożycia jest radykalnie krótszy niż masowo produkowanych piw i wynosi najdalej kilka tygodni. Nie bez znaczenia jest coraz większa moda na „ekologię” i „proekologiczne produkty – przekonuje Wojciech Legawiec.
Czytaj także: Geostrategia, czas na radykalne zmiany
Instalacja do warzenia piwa zostanie uruchomiona w odnowionym obiekcie Wieży Ciśnień, która nie jest użytkowana już od wielu lat. Dlatego wymaga całkowitego remontu i renowacji. Dzięki temu oprócz browaru powstanie tam kawiarnia z tarasem widokowym.
Źródło: innpoland.pl