• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    przemysław czarnek

    Minister reaguje na aferę na Collegium Medicum UMK. „To skandal”

    Budka

    Poseł opuścił Koalicję Obywatelską. Budka: „Mamy nauczkę, że nie powinno się stawiać na celebrytów”

    Kopacz o praworządności w Unii Europejskiej. Podała pomysł

    Ewa Kopacz mówiła o szczepieniach na COVID-19. „Nie chciałabym się wzorować na Orbanie”

    biskup

    Powołano nowego metropolitę gdańskiego. Posłanka Lewicy protestuje

    aula uczelnia

    Bydgoszcz: Wykładowcy zapomnieli wyłączyć, kiedy rozmawiali o egzaminie. Jest reakcja Uniwersytetu

    wypadek dziwnowie

    Czteroosobowa rodzina zginęła przez pomyłkę kierowcy? Ratownik zwraca uwagę na jeden szczegół

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    przemysław czarnek

    Minister reaguje na aferę na Collegium Medicum UMK. „To skandal”

    Budka

    Poseł opuścił Koalicję Obywatelską. Budka: „Mamy nauczkę, że nie powinno się stawiać na celebrytów”

    Kopacz o praworządności w Unii Europejskiej. Podała pomysł

    Ewa Kopacz mówiła o szczepieniach na COVID-19. „Nie chciałabym się wzorować na Orbanie”

    biskup

    Powołano nowego metropolitę gdańskiego. Posłanka Lewicy protestuje

    aula uczelnia

    Bydgoszcz: Wykładowcy zapomnieli wyłączyć, kiedy rozmawiali o egzaminie. Jest reakcja Uniwersytetu

    wypadek dziwnowie

    Czteroosobowa rodzina zginęła przez pomyłkę kierowcy? Ratownik zwraca uwagę na jeden szczegół

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka Finanse

Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

Natalia Wiślińska Natalia Wiślińska
27 lipca 2017
Kategorie: Finanse, Gospodarka
Rejestr uprawnionych do wypieku pizzy we Włoszech? Projekt jest już w senacie
UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln t w ciągu roku). Ponad 2 mln t zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. t odpowiadają m.in. sieci handlowe i dystrybutorzy.

Nie marnuj jedzenia w domu…

Do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia może przyczynić się każdy z nas. Jak mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Dorota Napiórkowska z Federacji Polskich Banków Żywności: „Aby nie marnować jedzenia w naszych domach, warto odpowiednio wcześnie planować posiłki. Do sklepów udawajmy się z listą zakupów […]. Unikajmy kupowania nadmiaru żywności, który może zostać zmarnowany”.

Czytaj także: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność

Wybierajmy przy tym produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Ponadto często sprawdzajmy ważność jedzenia w naszej lodówce, tak aby nie trzeba było wyrzucać przeterminowanego. Pamiętajmy również, że nadwyżką żywności można się podzielić. Jeśli chodzi zaś o resztki, nie muszą one trafiać do kosza. W internecie jest wiele przepisów, które pokazują, w jaki sposób da się je wykorzystać.

…ani w restauracji

Za marnotrawienie jedzenia w niemałym stopniu odpowiadają także restauracje. „Problem marnowania żywności w restauracjach jest rzeczywiście duży. Restauratorzy mogą jednak temu marnowaniu zapobiegać. Przede wszystkim – przez planowanie zamówień i produkcji na dany dzień. Świetnie sprawdzają się do tego programy, które potrafią przewidywać, jakie zapotrzebowanie może być w konkretnym tygodniu” – zauważa Malka Kafka, właścicielka restauracji Tel Aviv. Poza tym restauracje muszą lepiej dostosowywać porcje dań do apetytu klientów. Ponad 50% tego, co jest im podawane, ląduje bowiem potem w śmietniku. Warto również, aby klienci zabierali niedojedzone posiłki do domu. Ponieważ nie każdy gość lokalu zapyta o taką możliwość, powinny proponować to restauracje.

Propagowanie niemarnowania żywności w restauracjach ma na celu m.in. akcja „Nie marnuję, pakuję”. Jak informuje jej koordynator, Joanna Purzycka z MAKRO Polska: „Z raportu »Polska na Talerzu« wynika, że prawie połowa konsumentów nie zabiera niezjedzonej części dania z lokalu do domu. Dlatego też przez materiały edukacyjne, takie jak plakaty, ulotki, chcemy zachęcić właścicieli restauracji do pakowania tych resztek, a klientów – do ich zabierania”.

źródło: infowire.pl
Fot. pixabay.com

Tagi jedzenierestauracjezabieranie jedzenia
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2020 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2020 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine