• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Magierowski grzmi po wpisie Jad Waszem o Polsce. Zniekształcenie historii

    Magierowski grzmi po wpisie Jad Waszem o Polsce. Zniekształcenie historii

    Gawkowski o Rosji: „Nie chcę nikogo straszyć, ale to, co wiem…”

    Generał Komornicki nie wytrzymał. „Polska – popychadło i wypychadło”

    Ekspert mówi, kto mógł dokonać aktu dywersji. „Mamy do czynienia z poważnymi zawodnikami”

    Incydent na torach kolejowych w Koszalinie. Służby interweniowały po zgłoszeniu podejrzanego przedmiotu

    grzegorz braun

    Czarzasty nie wpuści Brauna do Sejmu. „To jest skandalem po prostu”

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump krytykuje dostawy broni do Ukrainy. „Wojna, której można było uniknąć”

    Pościg na Zakopiance. Okazało się, że za kierownicą siedział 14-latek

    Kierowca ukrył się przed policją pod ciężarówką. Makabryczny finał

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Magierowski grzmi po wpisie Jad Waszem o Polsce. Zniekształcenie historii

    Magierowski grzmi po wpisie Jad Waszem o Polsce. Zniekształcenie historii

    Gawkowski o Rosji: „Nie chcę nikogo straszyć, ale to, co wiem…”

    Generał Komornicki nie wytrzymał. „Polska – popychadło i wypychadło”

    Ekspert mówi, kto mógł dokonać aktu dywersji. „Mamy do czynienia z poważnymi zawodnikami”

    Incydent na torach kolejowych w Koszalinie. Służby interweniowały po zgłoszeniu podejrzanego przedmiotu

    grzegorz braun

    Czarzasty nie wpuści Brauna do Sejmu. „To jest skandalem po prostu”

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump krytykuje dostawy broni do Ukrainy. „Wojna, której można było uniknąć”

    Pościg na Zakopiance. Okazało się, że za kierownicą siedział 14-latek

    Kierowca ukrył się przed policją pod ciężarówką. Makabryczny finał

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka Finanse

Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

27 lipca 2017
Kategorie: Finanse, Gospodarka
Rejestr uprawnionych do wypieku pizzy we Włoszech? Projekt jest już w senacie
UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln t w ciągu roku). Ponad 2 mln t zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. t odpowiadają m.in. sieci handlowe i dystrybutorzy.

Nie marnuj jedzenia w domu…

Do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia może przyczynić się każdy z nas. Jak mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Dorota Napiórkowska z Federacji Polskich Banków Żywności: „Aby nie marnować jedzenia w naszych domach, warto odpowiednio wcześnie planować posiłki. Do sklepów udawajmy się z listą zakupów […]. Unikajmy kupowania nadmiaru żywności, który może zostać zmarnowany”.

Czytaj także: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność

Wybierajmy przy tym produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Ponadto często sprawdzajmy ważność jedzenia w naszej lodówce, tak aby nie trzeba było wyrzucać przeterminowanego. Pamiętajmy również, że nadwyżką żywności można się podzielić. Jeśli chodzi zaś o resztki, nie muszą one trafiać do kosza. W internecie jest wiele przepisów, które pokazują, w jaki sposób da się je wykorzystać.

…ani w restauracji

Za marnotrawienie jedzenia w niemałym stopniu odpowiadają także restauracje. „Problem marnowania żywności w restauracjach jest rzeczywiście duży. Restauratorzy mogą jednak temu marnowaniu zapobiegać. Przede wszystkim – przez planowanie zamówień i produkcji na dany dzień. Świetnie sprawdzają się do tego programy, które potrafią przewidywać, jakie zapotrzebowanie może być w konkretnym tygodniu” – zauważa Malka Kafka, właścicielka restauracji Tel Aviv. Poza tym restauracje muszą lepiej dostosowywać porcje dań do apetytu klientów. Ponad 50% tego, co jest im podawane, ląduje bowiem potem w śmietniku. Warto również, aby klienci zabierali niedojedzone posiłki do domu. Ponieważ nie każdy gość lokalu zapyta o taką możliwość, powinny proponować to restauracje.

Propagowanie niemarnowania żywności w restauracjach ma na celu m.in. akcja „Nie marnuję, pakuję”. Jak informuje jej koordynator, Joanna Purzycka z MAKRO Polska: „Z raportu »Polska na Talerzu« wynika, że prawie połowa konsumentów nie zabiera niezjedzonej części dania z lokalu do domu. Dlatego też przez materiały edukacyjne, takie jak plakaty, ulotki, chcemy zachęcić właścicieli restauracji do pakowania tych resztek, a klientów – do ich zabierania”.

źródło: infowire.pl
Fot. pixabay.com

Tagi jedzenierestauracjezabieranie jedzenia
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine