• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trump i merz

    Kanclerz Niemiec wspomniał o II wojnie światowej. Odpowiedź Trumpa wprawiła go w osłupienie [WIDEO]

    pilne 5

    Nawrocki wskazał szefa gabinetu. „Polityk nowej generacji”

    Polski rząd szykuje się na wojnę? Szkolenia na polecenie Tuska

    Tusk ustąpi? Pojawiają się niespodziewane przecieki

    donald tusk

    Koalicja powoła swojego rzecznika. Poseł Polski 2050 ma lepszy plan: „Ja bym powołał trzech…” [WIDEO]

    Makabryczne odkrycie w mieszkaniu. Unosiły się gazy wybuchowe

    Pożar hurtowni. Ostrzeżenie przed toksyczną chmurą

    karol nawrocki po wyborach

    Nawrocki postawił sprawę jasno: „Jeżeli koalicja chce przetrwać, to…”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trump i merz

    Kanclerz Niemiec wspomniał o II wojnie światowej. Odpowiedź Trumpa wprawiła go w osłupienie [WIDEO]

    pilne 5

    Nawrocki wskazał szefa gabinetu. „Polityk nowej generacji”

    Polski rząd szykuje się na wojnę? Szkolenia na polecenie Tuska

    Tusk ustąpi? Pojawiają się niespodziewane przecieki

    donald tusk

    Koalicja powoła swojego rzecznika. Poseł Polski 2050 ma lepszy plan: „Ja bym powołał trzech…” [WIDEO]

    Makabryczne odkrycie w mieszkaniu. Unosiły się gazy wybuchowe

    Pożar hurtowni. Ostrzeżenie przed toksyczną chmurą

    karol nawrocki po wyborach

    Nawrocki postawił sprawę jasno: „Jeżeli koalicja chce przetrwać, to…”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka Finanse

Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

27 lipca 2017
Kategorie: Finanse, Gospodarka
Rejestr uprawnionych do wypieku pizzy we Włoszech? Projekt jest już w senacie
UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln t w ciągu roku). Ponad 2 mln t zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. t odpowiadają m.in. sieci handlowe i dystrybutorzy.

Nie marnuj jedzenia w domu…

Do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia może przyczynić się każdy z nas. Jak mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Dorota Napiórkowska z Federacji Polskich Banków Żywności: „Aby nie marnować jedzenia w naszych domach, warto odpowiednio wcześnie planować posiłki. Do sklepów udawajmy się z listą zakupów […]. Unikajmy kupowania nadmiaru żywności, który może zostać zmarnowany”.

Czytaj także: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność

Wybierajmy przy tym produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Ponadto często sprawdzajmy ważność jedzenia w naszej lodówce, tak aby nie trzeba było wyrzucać przeterminowanego. Pamiętajmy również, że nadwyżką żywności można się podzielić. Jeśli chodzi zaś o resztki, nie muszą one trafiać do kosza. W internecie jest wiele przepisów, które pokazują, w jaki sposób da się je wykorzystać.

…ani w restauracji

Za marnotrawienie jedzenia w niemałym stopniu odpowiadają także restauracje. „Problem marnowania żywności w restauracjach jest rzeczywiście duży. Restauratorzy mogą jednak temu marnowaniu zapobiegać. Przede wszystkim – przez planowanie zamówień i produkcji na dany dzień. Świetnie sprawdzają się do tego programy, które potrafią przewidywać, jakie zapotrzebowanie może być w konkretnym tygodniu” – zauważa Malka Kafka, właścicielka restauracji Tel Aviv. Poza tym restauracje muszą lepiej dostosowywać porcje dań do apetytu klientów. Ponad 50% tego, co jest im podawane, ląduje bowiem potem w śmietniku. Warto również, aby klienci zabierali niedojedzone posiłki do domu. Ponieważ nie każdy gość lokalu zapyta o taką możliwość, powinny proponować to restauracje.

Propagowanie niemarnowania żywności w restauracjach ma na celu m.in. akcja „Nie marnuję, pakuję”. Jak informuje jej koordynator, Joanna Purzycka z MAKRO Polska: „Z raportu »Polska na Talerzu« wynika, że prawie połowa konsumentów nie zabiera niezjedzonej części dania z lokalu do domu. Dlatego też przez materiały edukacyjne, takie jak plakaty, ulotki, chcemy zachęcić właścicieli restauracji do pakowania tych resztek, a klientów – do ich zabierania”.

źródło: infowire.pl
Fot. pixabay.com

Tagi jedzenierestauracjezabieranie jedzenia
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine