Niemalże 90 procent aronii sprzedawanych na całym świecie, pochodzi z polskich gospodarstw. Nasz kraj jest absolutnym liderem pod względem produkcji tego owocu. Pozytywny wpływ na zdrowie sprawił, że aronia systematycznie zyskuje na popularności na całym świecie.
Andrzej Chilicki, rolnik z Suwalszczyzny, który od 7 lat uprawia aronię. W rozmowie z portalem INNPoland przyznaje, że nie żałuje tej decyzji: „Wiedziałem, że to dobra roślina o prozdrowotnych właściwościach. I sposób na biznes. Dlatego postanowiłem spróbować”. Przyznaje, że ma klientów z całego świata m.in. z: Czarnogóry, Chorwacji, Kanady, Węgier, Korei i Japonii.
Choć aronia wciąż jest niszowa, jest coraz modniejsza, powoli rośnie świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają ją właśnie ze względu na dobroczynny wpływ na organizm. Polskie i światowe firmy produkują już nawet specjalne kombajny do zbioru aronii
– dodaje pan Andrzej.
O pozytywnym wpływie tego owocu na organizm mówi się coraz głośniej. Naukowcy odkryli, że aronia zawiera dużo związków polifenolowych, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów. Poza tym w jej składzie znajdują się antyoksydanty. Regularne spożywanie tego owocu wzmacnia organizm i oczyszcza z toksyn.
Mamy w Polsce czarny skarb. Prozdrowotne właściwości tego owocu, który Amerykanie nazywają super jagodą, są niedoceniane
– powiedziała prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.