Dwa dni temu Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed gorczycą marki Prymat. Jak wynikało z badań GIS, jedna z partii to przyprawa z salmonellą. Teraz firma przesłała do mediów oświadczenie dotyczące tej sprawy.
„Potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. Jednak zlecone przez nas badania czterech próbek w niezależnych akredytowanych laboratoriach nie potwierdziły tej informacji.” – czytamy w przesłanym nam oświadczeniu Prymat.
Czytaj także: Awaria elektrowni jądrowej w Rosji. Zagraża Polsce?
Firma zapewnia, że przyprawa z salmonellą to problem nawet nie tyle jednej partii produktu, ale jedynie jej części. Nie wszystkie badania tej partii wykazały obecność groźnej bakterii.
Przyprawa z salmonellą może być groźna
Prymat przypomina również o zasadach bezpieczeństwa. „Zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st. C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie.” – czytamy.
Czytaj także: Romuald Lipko wraca do zdrowia. Zamieścił nagranie
Jednak jeśli przyprawa z salmonellą zostanie spożyta surowa, może zagrażać zdrowiu. „Nie zalecamy konsumentom spożywania produktu o wyżej wskazanym numerze partii na surowo z uwagi na możliwości potencjalnego zagrożenia dla układu pokarmowego.” – czytamy w oświadczeniu firmy.
Źr. wmeritum.pl