Najnowsza edycja kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2019” przyniosła kilka zmian. Restauracja Magdy Gessler zniknęła z prestiżowej listy.
Gwiazdka Michelin jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. W tym roku po raz kolejny tytuł przyznano Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy.
Restauracja Magdy Gessler bez wyróżnienia
Wspomniane dwa warszawskie miejsca nie są jedynymi znajdującymi się w przewodniku „Main Cities of Europe 2019”. Uwzględniono tam w sumie 27 lokali, w tym Kieliszki na ul. Hożej, które wyróżniono tytułem Bib Gourmand przyznawanym za korzystny stosunek jakości do ceny. W zestawieniu znalazły się także trzy nowe miejsca: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill. Na liście nie znajdziemy już restauracji Ale Gloria prowadzonej przez Magdę Gessler. Usunięto również pięć innych lokali: Tamka 53, Merliniego 5, Salto, Strefa i Delizia.
Czytaj także: Przyznano prestiżowe gwiazdki Michelin dla najlepszych restauracji w Europie. Wśród nich dwa lokale z Polski!
Jak oceniane są lokale?
Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowują rekomendacje i oceniają restauracje. Ich wizyty są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może wprawdzie ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznaje się następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców).
Gwiazdki Michelin
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne i turystyczne. Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat. Uznaje się go za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.
Źródło: wprost.pl, wMeritum.pl, inf. prasowa