W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella – informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Urzędnicy ustalili, że zagrożenie dotyczy czterech partii wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku.
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące produktów Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 z Białegostoku. „W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie GIS.
Sprawa dotyczy czterech partii pieprzu:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021
Z komunikatu wynika, że pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzili badania w białostockiej firmie, a obecność bakterii Salmonella stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek (nr partii 1309/6).
Salmonella w pieprzu. GIS informuje o wycofaniu produktów
Zgodnie z procedurą urzędnicy pobrali pięć dodatkowych próbek 400 g partii 2509/6 i pięć próbek pieprzu czarnego mielonego (nr partii 09-09/19). Kolejne badania potwierdziły obecność bakterii w obu partiach. „Obecności Salmonella nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki” – podkreśla GIS.
„Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazał wycofanie wszystkich wyżej wymienionych partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki, w których stwierdzono obecność Salmonella oraz wszystkich partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego z surowca zanieczyszczonego Salmonella” – czytamy w komunikacie.
Urzędnicy zaznaczyli, że firma PHU GROTEX Eryk Grotowski przedstawiła wyniki badania przeprowadzonego na jej zlecenie w prywatnym laboratorium w partii 09-09/19 i nie wykazało ono bakterii Salmonelli ani coli.
„Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej https://sklepagnex.pl/” – zaznacza GIS.
Spożycie produktu zawierającego pałeczki salonelli bez obróbki termicznej jest ryzykowne dla zdrowia, może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Objawami zatrucia są: nieżyt żołądkowo-jelitowy, bóle brzucha, wymioty i biegunka.
Źródło: GIS