W 1968 r. przeprowadzono tajne badania cukru. Chodzi o „Projekt 259”, którego wyniki były na tyle szokujące, że koncerny postanowiły nigdy ich nie ujawniać. Tak było przez całe dziesięciolecia i dopiero teraz zaczynają wychodzić na światło dzienne.
O sprawie informuje telewizja CNN. „Projekt 259” był eksperymentem na szczurach. Zwierzętom podawano produkty bogate w cukier a następnie analizowano ich mocz. Okazało się, że szczury, które poddano diecie wysoko-cukrowej, poniosły poważne zdrowotne konsekwencje. W ich moczu wykryto znaczne zwiększenie poziomu enzymu, który znacząco podwyższa ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego – beta-glukoronidazy.
Amerykańscy producenci cukru postanowili jednak nie ujawniać wyników tego badania. Chodziło o to, że od 1958 r. na terenie Stanów Zjednoczonych obowiązywało prawo, które zakazuje wprowadzania na rynek produktów przyczyniających się do zwiększania ryzyka raka. A to mocno uderzyłoby w finanse producentów cukru.
Co więcej, Sugar Research Foundation, która jest kontrolowana przez potentatów branży cukierniczej rozpoczęła kampanię prezentującą zupełnie odwrotne skutki spożywania cukru. Miał on pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. O tej sprawie napisało jednak branżowe czasopismo „JAMA International Medicine” a rok później – „PLOS Biology”. Sugar Research Foundation została oskarżona o zatajanie prawdy.
To takie samo działanie, jak manipulacje przemysłu tytoniowego – powiedział w rozmowie z CNN Stanton Glatz, naukowiec z Uniwersytetu w Kalifornii i współautor publikacji o „Projekcie 259”.
Źódło: wp.pl
Fot.: wikimedia/Lauri Andler(Phantom)