Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed popularnymi waflami kukurydzianymi firmy Good Food. W trzech partiach produktu wykryto przekroczenie dopuszczalnego stężenia aflatoksyn, przez co musiały zostać wycofane ze sprzedaży.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że wycofane ze sprzedaży mają zostać dwie partie produktu o nazwie „Good Food solone wafle kukurydziane 105 g” z datą minimalnej trwałości 6 września 2019 oraz 7.08.2019.
Wycofano również partię produktu o nazwie „Good Food wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g” z datą 7 września 2019 r.
Wycofane wafle kukurydziane ze sprzedaży
W trzech partiach wafli kukurydzianych marki Good Food wprowadzonych do obrotu w Polsce stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami.
Jak informuje GIS, firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 wyżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami.
Na podstawie informacji otrzymanej od dostawcy ziarna i na podstawie wyników badań laboratoryjnych potwierdzone zostało przekroczenie poziomu aflatoksyn powyżej limitu prawnego.
Firma podjęła działania
Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną, swoich odbiorców o konieczności wycofania wyżej wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie dla konsumentów na swojej stronie internetowej.
Portal wprost.pl przypomina, że aflatoksyny to związki wytwarzane przez grzyby, które mogą występować m.in. w spleśniałych suszonych owocach, orzeszkach ziemnych, przyprawach czy nabiale.
Już w latach 90. zostały one umieszczone w rejestrze substancji rakotwórczych. Ich nadmierne spożycie może powodować silne reakcje alergiczne i przyczyniać się do powstania chorób układu nerwowego.
Źródło: wprost.pl; gis.gov.pl; goodfood.pl