• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trump jinping

    Trump ujawnił, co powiedział mu Xi Jinping. Kiedy Chiny zaatakują?

    Sikorski ujawnił, kim jest jego syn. „Większość zapewne nie wie”

    Sikorski ocenił gesty Trumpa przy Putinie. „Rosyjskie media są w euforii”

    Ambasada Izraela reaguje na antypolski transparent podczas meczu. „Nigdy!”

    Kibice z Hajfy nazwali Polaków „mordercami”. Teraz znów zabrali głos

    Putin kompletnie zaskoczył Trumpa. Nagle przemówił po angielsku

    Putin kompletnie zaskoczył Trumpa. Nagle przemówił po angielsku

    Makabryczne odkrycie w Poznaniu. Od razu zatrzymali mężczyznę

    Bijatyka na deptaku w centrum miasta. Nie żyje Gruzin

    Zełenski

    Zełenski przerwał milczenie po rozmowach na Alasce. Jest oświadczenie

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    trump jinping

    Trump ujawnił, co powiedział mu Xi Jinping. Kiedy Chiny zaatakują?

    Sikorski ujawnił, kim jest jego syn. „Większość zapewne nie wie”

    Sikorski ocenił gesty Trumpa przy Putinie. „Rosyjskie media są w euforii”

    Ambasada Izraela reaguje na antypolski transparent podczas meczu. „Nigdy!”

    Kibice z Hajfy nazwali Polaków „mordercami”. Teraz znów zabrali głos

    Putin kompletnie zaskoczył Trumpa. Nagle przemówił po angielsku

    Putin kompletnie zaskoczył Trumpa. Nagle przemówił po angielsku

    Makabryczne odkrycie w Poznaniu. Od razu zatrzymali mężczyznę

    Bijatyka na deptaku w centrum miasta. Nie żyje Gruzin

    Zełenski

    Zełenski przerwał milczenie po rozmowach na Alasce. Jest oświadczenie

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka

W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano… na liściach szpinaku

4 października 2019
Kategorie: Gospodarka, Technologie
W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano… na liściach szpinaku

Fot. pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

W Centrum Nauki Kopernik wyhodowano na liściach szpinaku mięso kurczaka. Autor eksperymentu Stanisław Łoboziak tłumaczy PAP, jak można uzyskiwać mięso bez cierpienia zwierząt. A dyrektor CNK Robert Firmhofer zaznacza, że w przyszłości, by wyżywić ludzkość, musimy poszukiwać nowatorskich metod żywienia.

W czwartek dyrektor warszawskiego Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer inaugurując festiwal „Przemiany”, skosztował unikalnego w skali Europy dania – był to liść szpinaku, na którym – w laboratorium CNK – wyhodowano komórki kurczaka.

Stanisław Łoboziak z CNK, który opracował ten unikalny roślinno-zwierzęcy przysmak, opisuje, jaki smak ma ta potrawa. „Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak” – opowiada.

Tłumaczy, że do przygotowania wykorzystano celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. „Do jednego liścia wrzucaliśmy około 2 mln komórek. To bardzo dużo” – mówi. Dodaje jednak, że zapewne nie wszystkie z nich się na liściu zagnieździły.

„Czas hodowli takiego liścia to około trzech tygodni, czyli szybciej niż hodowla kurczaka” – informuje.

Łoboziak tłumaczy, że aby hodować mięso w laboratorium, nie jest konieczny ubój zwierzęcia, z którego pobrało się komórki. Zdaniem badacza do takiego eksperymentu wystarczy bowiem pobrać od żywego zwierzęcia próbkę komórek wielkości np. główki szpilki lub czubka ołówka.

Przygotowując mięso hodowane komórkowo Centrum Nauki Kopernik pokazuje więc, że w przyszłości możliwe będzie uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt.

Wyhodowane w polskim laboratorium „mięsne liście” można oglądać w CNK do 6 października w ramach Festiwalu Przemiany. Łoboziak zaznacza jednak, że goście Kopernika nie są tą potrawą częstowani. W Polsce nie ma bowiem dotąd przepisów, które regulowałyby możliwość podawania takich potraw ludziom.

Dyrektor Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer wyjaśnia, że tegoroczna edycja festiwalu „Przemiany” koncentruje się wokół tematu przyszłości jedzenia. „Jedzenie wiąże się z problemami zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, z kwestiami, które dotyczą naszego zdrowia. Za 15-20 lat będzie nam bardzo, bardzo trudno wyżywić wszystkich ludzi, którzy prawdopodobnie będą żyli na Ziemi. Musimy poszukiwać innych nowatorskich metod żywienia, co wymaga nie tylko zrozumienia obecnych osiągnięć biotechnologii, ale także przełamania mitów, przesądów i postaw – komentuje Robert Firmhofer. 

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl, Autorka: Ludwika Tomala


Tagi hodowla mięsamięsoszpinak
Udostępnij42TweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine