Ślub księcia Harry’ego i Meghan Markle to z całą pewnością jedno z najważniejszych i najbardziej oczekiwanych wydarzeń tego roku nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale i na całym świecie. Jednym z jego głównych elementów jest oczywiście weselny tort. Okazuje się, że został on przygotowany przez Brytyjkę pochodzenia polskiego.
Claire Ptak, bo tak nazywa się wykonawczyni tortu, jest właścicielką piekarnio-cukierni „Violet Cakes”, która mieści się w Londynie. Z pochodzenia jest ona Polką, ponieważ jej babcia pochodziła z naszego kraju. To właśnie jej tort będzie jednym z głównych elementów uroczystości ślubnych księcia Harry’ego i Meghan Markle.
Na weselu brytyjskiej pary książęcej pojawi się około tysiąc gości. Dla wszystkich musi wystarczyć weselnego tortu, więc nic dziwnego, że prezentuje się on imponująco. Kilka dni temu na oficjalnym profilu Pałacu Kensington w mediach społecznościowych opublikowano składniki użyte do wykonania tortu.
Nie podano oczywiście pełnego przepisu, natomiast wiadomo, że do wykonania tortu użyto 200 limonek, 500 jajek, 20 kg masła, 20 kg mąki, 20 kg cukru oraz 10 butelek likieru z kwiatu dzikiego bzu. Co ciekawe, alkohol do wykonania tortu miała wybierać sama królowa Elżbieta II.
Czytaj także: Opublikowano ślubną sesję księcia Harry'ego i Meghan Markle. Autorem zdjęć jest Polak! [FOTO]
A ile kosztował tort? Cena była oczywiście inna niż standardowo, ponieważ i zamówienie było specjalne oraz zawierało liczne specjalne dodatki. Szacuje się, że koszt całego tortu to około 50 tysięcy funtów, czyli ponad 245 tysięcy złotych.