Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu groźnej bakterii w gorczycy sprzedawanej przez Prymat. Przyprawa z salmonellą jest wycofywana ze sprzedaży przez producenta.
Jak informuje GIS badanie „wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu”. Przyprawa z salmonellą stanowi potencjalne zagrożenie dla konsumentów. „Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.” – ostrzega GIS.
Czytaj także: Poderżnął żonie gardło. Okrutna zbrodnia na Lubelszczyźnie
Czytaj także: Przyprawa z salmonellą. Prymat wydał oświadczenie
Firma Prymat nie pozostała bierna, bo poinformowała, że już zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu. Co więcej zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu. Przyprawa z salmonellą powinna więc wrócić do magazynów.
Przyprawa z salmonellą
Szczegóły dotyczące produktu opublikowane przez GIS:
Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
Masa netto: 30 g
Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
Data minimalnej trwałości: 05.2022
Numer partii: 1298133
Na stronie GIS opublikowano również komunikat producenta. Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.
Czytaj także: Flixbus zwolnił kierowcę za tatuaż „Mein Kampf”
Źr. gis.gov.pl