McDonald’s ugiął się pod presją organizacji, które informowały o szkodliwych dodatkach w jedzeniu, mogących powodować raka, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz niepłodność.
Amerykański oddział McDonald’s poinformował, że w nuggetsach z kurczaka, a także kilku innych składnikach śniadaniowego menu firma nie będzie już stosować szkodliwych substancji. Do końca sierpnia ma również zostać zmniejszone wysokie stężenie syropu fruktozowo-glukozowego w bułkach.
Zdaniem ekspertów amerykańskich organizacji konsumenckich, wspomniane substancje mogą wywoływać raka, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz niepłodność.
Czytaj także: Polskie detergenty i kosmetyki są mniej skuteczne niż niemieckie? Eksperci to wyjaśniają
McDonald’s poinformował, że w laboratorium w Seattle prowadzone są już badania nad nową, zdrowszą recepturą.
Dominik Szulowski reprezentujący McDonald’s Polska poinformował, że zmiany dotyczą amerykańskich restauracji, natomiast w Polsce w składzie nuggetsów nie ma konserwantów, a bułki nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.