Ledwo minęła panika związana z brakami cukru w sklepach, a już pojawiają się doniesienia, że podobna sytuacja może niebawem nastąpić z innymi produktami. Teraz piekarze alarmują, że możliwe, iż jesienią w Polsce zabraknie chleba.
Prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa Jacek Górecki i prezes SPC Janusz Kazimierczuk w rozmowie z portalspozywczy.pl nie wykluczyli, że czarny scenariusz jest w Polsce możliwy.
Górecki potwierdza słowa rządzących, że jeśli chodzi o surowce spożywcze Polska jest w pełni zabezpieczona. Problem może się jednak pojawić na etapie ich przetworzenia w żywność.
Czytaj także: Branża bije na alarm. W sklepach może zabraknąć produktu, z którego korzysta każdy
Jesienią zabraknie chleba? „Niestety taki scenariusz jest możliwy. Zgodnie z deklaracjami naszego rządu, żywności nam nie zabraknie, ponieważ pod kątem surowców Polska jest samowystarczalna. Jak jednak branża spożywcza ma ją wyprodukować skoro grożą nam braki w dostępie do prądu czy gazu?” – pyta retorycznie.
„Jeśli staną piece, nie będzie produkcji, a co za tym idzie zabraknie podstawowego produktu jakim jest pieczywo. Większość zakładów z sektora spożywczego dotyka dokładnie ten sam problem. Jeśli branża nie będzie miała zapewnionej ciągłości dostaw energii, to na półkach sklepowych zrobi się pusto” – powiedział Jacek Górecki, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.
Podobne stanowisko przedstawił Janusz Kazimierczyk, prezes SPC. Twierdzi on, że comiesięczne podwyżki cen za energię spowodują, że produkcja się zatrzyma.
Źr. se.pl