• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Trzaskowski chory. Zabrał głos. „Przekonuję się na własnym przykładzie”

    Poseł Konfederacji pisze o drugiej turze wyborów. Złe wieści dla Trzaskowskiego?

    Wybory: Tragedia w lokalu wyborczym. Nie żyje kobieta

    Wyniki wyborów za granicą to sensacja. Inny skład w II turze

    Magdalena Środa załamana po wyborach: „Nie lubimy demokracji”

    Magdalena Środa załamana po wyborach: „Nie lubimy demokracji”

    trzaskowski i holownia

    Hołownia ogłasza, kogo poprze w II turze. Dziennikarz WP bezlitosny: „Głosy wyborców niczym worek kartofli”

    Grzegorz Braun zaskoczył wynikiem. „Szczęść Boże wszystkim”

    Grzegorz Braun zaskoczył wynikiem. „Szczęść Boże wszystkim”

    flaga usa

    Tak zagłosowali Polacy w USA! Poznaliśmy wyniki wyborów. Sensacja na 1 i 3 miejscu!  

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Trzaskowski chory. Zabrał głos. „Przekonuję się na własnym przykładzie”

    Poseł Konfederacji pisze o drugiej turze wyborów. Złe wieści dla Trzaskowskiego?

    Wybory: Tragedia w lokalu wyborczym. Nie żyje kobieta

    Wyniki wyborów za granicą to sensacja. Inny skład w II turze

    Magdalena Środa załamana po wyborach: „Nie lubimy demokracji”

    Magdalena Środa załamana po wyborach: „Nie lubimy demokracji”

    trzaskowski i holownia

    Hołownia ogłasza, kogo poprze w II turze. Dziennikarz WP bezlitosny: „Głosy wyborców niczym worek kartofli”

    Grzegorz Braun zaskoczył wynikiem. „Szczęść Boże wszystkim”

    Grzegorz Braun zaskoczył wynikiem. „Szczęść Boże wszystkim”

    flaga usa

    Tak zagłosowali Polacy w USA! Poznaliśmy wyniki wyborów. Sensacja na 1 i 3 miejscu!  

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka Biznes

Zakaz tradycyjnego wędzenia dymem już w przyszłym roku. Ucierpią małe firmy

8 września 2016
Kategorie: Biznes, Gospodarka, Polecane, Praca, Wiadomości, Wiadomości z Polski
Sklep mięsny bez mięsa? Taki przybytek może powstać w Warszawie!

Fot. Wikimedia/Anna Majkowska

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Wprowadzone dwa lata temu przepisy Komisji Europejskiej obniżają dopuszczaną ilość substancji smolistych w wyrobach wędzarniczych na terenie państw stowarzyszonych. W Polsce nadal wiele firm nie przystosowało swoich zakładów i wytwarzanych w nich produktów do unijnych norm. 

Pomimo, że restrykcyjne przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w produktach spożywczych obowiązują w UE już od 2014 roku, w Polsce rozporządzenie unijne wejdzie w życie dopiero za rok. Jest to wynik negocjacji z Komisją Europejską. Wiele polskich firm nadal nie stać na dostosowanie swojej produkcji do nowych przepisów. Potwierdza to monitoring przeprowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, według którego problem dotyczy zakładów w całej Polsce. Zmiana technologii wędzenia związana jest z dużymi nakładami finansowymi. Problem ten dotyczy głównie małych firm, które nie mają aż tak dużego obrotu, aby dokonać modernizacji w krótkim czasie. Ryszard Czaicki, prezes Małopolskiej Izby Rolniczej wskazuje, że wyjściem z tej trudnej sytuacji byłoby wydłużenie okresu przejściowego o dodatkowe dwa lata. W związku z tym nadal prowadzone są negocjacje o wydłużenie okresu, w którym handel tradycyjnie wędzonymi wyrobami będzie w Polsce możliwy.

Istnieje jeszcze „furtka” dla zwolenników tradycyjnego wędzenia. Wszystkie produkty wpisane na listę wyrobów regionalnych mogą być wędzone w sposób tradycyjny, jednak ich sprzedaż może odbywać się tylko na rynku krajowym.

Przepisy KE dotyczą głównie dopuszczalnej ilości benzopirenu – węglowodoru aromatycznego o działaniu rakotwórczym, który powstaje w wyniku spalania drewna i osadza się w mięsie. Dotychczasowa norma dopuszczalnej zawartości benzopirenu została obniżona z pięciu do dwóch mikrogramów na kilogram wędliny. Jako alternatywę dla tradycyjnego wędzenia KE proponuje sztuczną metod, która polega na zanurzaniu mięsa w preparacie wędzarniczym, zawierającym ekstrakt z naturalnego dymu, z którego substancje smoliste zostają odfiltrowane.

Źródło: tygodnik-rolniczy.pl
Fot. Wikimedia/Anna Majkowska

Tagi dymkekomisja europejskaPolskaprzepisyregulacjerozporządzenieuewędlinywędzenie
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine