Potrafisz wymienić pięć rodzajów zbóż używanych do produkcji Polskiej Wódki? Wiesz, co oznacza „wypić dla kurażu”? Znaczenie słów „rektyfikacja” i „destylacja” masz w małym palcu? Jeśli tak, to jesteś idealnym kandydatem na przewodnika po Muzeum Polskiej Wódki. To pierwsze tego typu miejsce, które późną wiosną otworzy się w Warszawie. Rekrutacja właśnie wystartowała. Muzeum poszukuje prawdziwych znawców historii Polskiej Wódki, którzy potrafią z pasją opowiadać o jej tradycjach i kulturze.
Muzeum Polskiej Wódki to wyjątkowe miejsce na kulturalnej mapie stolicy, które powstaje w zabytkowym budynku rektyfikacji na terenie dawnej warszawskiej wytwórni wódek „Koneser” na Pradze-Północ. W obiekcie znajduje się pięć galerii tematycznych łączących bogatą wiedzę historyczną z multimediami.
Muzeum Polskiej Wódki to pierwszy w kraju i na świecie tego typu obiekt poświęcony w całości naszemu narodowemu trunkowi. W jego wnętrzach, oprócz galerii, znajdują się m.in. sala kinowa, Bar Akademii Wódki, gdzie na zwiedzających czekać będą trzy porcje degustacyjne Polskiej Wódki, a za dodatkową opłatą możliwy będzie również udział w warsztatach poświęconych zasadom serwowania wódki i łączenia smaków. W ten sposób muzeum chce edukować i tłumaczyć różnice pomiędzy Polskimi Wódkami produkowanymi z tradycyjnych rodzajów polskich zbóż oraz ziemniaków, a także pokazywać, jak kulturalne picie i smakowanie tego trunku potrafi wydobyć jego głębię.
Muzeum będzie miejscem szczególnym, które przybliży kilka wieków historii i tradycji Polskiej Wódki. Do naszego zespołu poszukujemy wyjątkowych ludzi z pasją, którzy będą potrafili w ciekawy sposób opowiadać o pochodzeniu, produkcji, ale i współczesnej kulturze serwowania tego narodowego trunku. Chcemy, aby nasi goście po wizycie w muzeum nie mieli żadnych wątpliwości, że to właśnie Polska jest ojczyzną wódki – wyjaśnia Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska, Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Polska Wódka, które jest inicjatorem i patronem muzeum.
Czytaj także: Przewodnicy po Muzeum Polskiej Wódki poszukiwani!
Definicja Polskiej Wódki obowiązuje od pięciu lat, czyli od 13 stycznia 2013 roku. Szczegółowo określa ona, jakie wódki mogą stosować chronione oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”. Po pierwsze, do jej produkcji można użyć wyłącznie pięciu tradycyjnych polskich zbóż (pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa) albo ziemniaków wyrosłych na polskiej ziemi. Po drugie, poza krajowym pochodzeniem surowców, wszystkie etapy produkcji (poza butelkowaniem) muszą odbywać się na terenie Polski. Tylko produkty alkoholowe spełniające te kryteria mogą być nazywane Polską Wódką.
Muzeum Polskiej Wódki szuka pracowników
Ci wszyscy, dla których praca w takim miejscu wydaje się być spełnieniem marzeń, mają szansę spróbować swoich sił i zaaplikować na jedno z pięciu stanowisk. Obecnie muzeum poszukuje m. in. przewodników. W ofercie pracy znajduje się także stanowisko kierownika muzeum czy dość ciekawie brzmiąca posada koordynatora salonu alkoholi prestiżowych.
Przewodnicy po Muzeum Polskiej Wódki będą oprowadzać gości z Polski i z zagranicy po muzeum i opowiadać o historii, tradycji i kulturze Polskiej Wódki. Dodatkowo, przewodnicy będą współtworzyć nowe programy wystaw, a także prowadzić warsztaty dla gości.
Osoby zainteresowane pracą w Muzeum Polskiej Wódki szczegóły rekrutacji znajdą tutaj: http://muzeumpolskiejwodki.pl/category/kariera/
Więcej o muzeum i polskiej wódce na stronie: www.muzeumpolskiejwodki.pl
Źródło: inf. prasowa