Znakomitą wiadomość dla miłośników grzybów dostarczyli naukowcy ze Stanowego Centrum Roślin i Grzybów w Pensylwanii. Okazuje się bowiem, że właśnie one dostarczają organizmowi mnóstwo składników, które między innymi hamują proces starzenia się organizmu.
Kto by pomyślał, że grzyby w diecie człowieka mogą mieć aż tak duże znaczenie. Tymczasem naukowcy ze Stanowego Centrum Roślin i Grzybów w Pensylwanii odkryli, że mogą być one niezwykle ważne. Głównie odbywa się to za sprawą przeciwutleniaczy, przede wszystkim ergotioneiny i glutationu. Jedną z ich najistotniejszych właściwości jest hamowanie procesu starzenia się.
To jednak nie wszystko. Jak informuje prof. Robert Beelman, jedzenie grzybów znacznie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby neurologiczne. Jego zdaniem wystarczy zjedzenie pięciu pieczarek dziennie, aby naprawdę znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego typu schorzeń w organizmie.
Czytaj także: Ciche ludobójstwo
Jakie grzyby mają zatem najlepsze właściwości? Na to również naukowcy udzielili odpowiedzi. Okazuje się, że najbardziej korzystny wpływ na organizm mają borowiki szlachetne, które nie bez powodu są najbardziej pożądanym obiektem poszukiwań grzybiarzy. Nie musimy jednak polować koniecznie na tzw. prawdziwki, ponieważ nawet zwykłe pieczarki, które możemy kupić w każdym sklepie, mogą mieć naprawdę zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Co ciekawe, grzyby praktycznie nie tracą swoich zdrowotnych właściwości podczas obróbki termicznej. Naturalne jest bowiem, że nie jemy grzybów na surowo.
Czytaj także: Takiej pogody w grudniu nie było od lat? Szykuje się prawdziwy ewenement!