Lidl postanowił rozszerzyć zakres projektu „Kupuję, nie marnuję”. Od marca bieżącego roku działał on tylko w niektórych sklepach a teraz zostaje rozszerzony na wszystkie. Oznacza to, że w każdym sklepie pojawi się specjalna półka z przecenioną żywnością.
„Kupuję, nie marnuję” to projekt, który Lidl uruchomił w marcu bieżącego roku. Do tej pory działał jedynie pilotażowo – specjalne półki z przecenioną żywnością pojawiły się w ponad 200 sklepach. Produkty te mają krótki termin przydatności do spożycia i z tego powodu są przecenione o 50 procent.
Teraz projekt ma zostać rozszerzony i specjalne półki mają pojawić się we wszystkich sklepach, których jest już niemal 700. W każdym z nich pracownicy będą sprawdzać datę przydatności do spożycia produktów i jeśli okaże się ona krótka, trafi na specjalną półkę. Tam takie produkty jak mięso, drób, ryby, chleb, ciasta czy produkty chłodnicze będą przecenione o 50 procent i pozostaną tam do ostatniego dnia przed upływem terminu przydatności do spożycia.
Aleksandra Robaszkiewicz z działu komunikacji sieci sklepów Lidl mówi, że „Kupuję, nie marnuję” to projekt, którego celem jest zminimalizowanie marnowania żywności, co stało się już problemem globalnym. „Zależy nam na możliwie największej optymalizacji łańcucha dostaw i minimalizowaniu marnowania żywności – to problem globalny, z którym każdy powinien się zmierzyć i starać się mu przeciwdziałać” – powiedziała.
Czytaj także: Na półce promocja, na paragonie wyższa cena. UOKiK zajął się cenami Biedronki
Źr.: DlaHandlu.pl