• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Pożar sklepu Biedronka. Strażacy walczą z ogniem [WIDEO]

    Pożar sklepu Biedronka. Strażacy walczą z ogniem [WIDEO]

    Trump o relacjach z Polską na spotkaniu z Zełenskim. Padły znaczące słowa

    USA ostro o decyzji Iranu: „To niedopuszczalne”

    prezydent andrzej duda

    Andrzej Duda obejmie kolejną kluczową funkcję? „Nie wahałbym się”

    Polski kucharz-youtuber zamówił dorsza nad Bałtykiem. Dostał… co innego. „Żadnych przeprosin” [WIDEO]

    Polski kucharz-youtuber zamówił dorsza nad Bałtykiem. Dostał… co innego. „Żadnych przeprosin” [WIDEO]

    Łukaszenka

    Łukaszenka o Polsce: „Jeśli chcą zniknąć z mapy świata…”

    kebab

    Filip Chajzer powiedział, co sądzi o Nawrockim. Wiele osób będzie bardzo zaskoczonych

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Pożar sklepu Biedronka. Strażacy walczą z ogniem [WIDEO]

    Pożar sklepu Biedronka. Strażacy walczą z ogniem [WIDEO]

    Trump o relacjach z Polską na spotkaniu z Zełenskim. Padły znaczące słowa

    USA ostro o decyzji Iranu: „To niedopuszczalne”

    prezydent andrzej duda

    Andrzej Duda obejmie kolejną kluczową funkcję? „Nie wahałbym się”

    Polski kucharz-youtuber zamówił dorsza nad Bałtykiem. Dostał… co innego. „Żadnych przeprosin” [WIDEO]

    Polski kucharz-youtuber zamówił dorsza nad Bałtykiem. Dostał… co innego. „Żadnych przeprosin” [WIDEO]

    Łukaszenka

    Łukaszenka o Polsce: „Jeśli chcą zniknąć z mapy świata…”

    kebab

    Filip Chajzer powiedział, co sądzi o Nawrockim. Wiele osób będzie bardzo zaskoczonych

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Polecane

Dramatyczna wypowiedź Amaro. Chodzi o to, co stanie się z gastronomią po pandemii

21 lutego 2021
Kategorie: Polecane, Wiadomości, Wiadomości z Polski
Amaro

Fot. screen Newseria Biznes

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Wojciech Modest Amaro, znany polski restaurator, udzielił wywiadu serwisowi Newseria Biznes. Podczas rozmowy komentował sytuację branży gastronomicznej w dobie pandemii.

Branża gastronomiczna cały czas pozostaje w zamknięciu. To efekt pandemicznych obostrzeń, które wciąż obowiązują i zakazują otwierania lokali. Restauratorzy nieustannie jednak protestują i podkreślają, że są na skraju bankructwa. Jeżeli nie otworzą swoich biznesów, dla wielu z nich skończy się bankructwem.

Głos w tej sprawie zabrał Wojciech Modest Amaro. Restaurator, który występował m.in. jako juror w programie Telewizji Polsat pt. „Top Chef”, przedstawił swoje stanowisko ws. obecnej sytuacji. Jego opinia nie nastraja jednak optymizmem.

Amaro bez ogródek stwierdził bowiem, że pandemia oraz związane z nią obostrzenia, „pozostawi za sobą wiele trupów”. Restaurator dodaje, że takie zagrożenie nie dotyczy jedynie Polski, lecz także pozostałych państw.

Co dalej z gastronomią? Amaro nie ma złudzeń

„Pandemia zostawi za sobą bardzo wiele trupów. Tak jest nie tylko u nas. Wiem od przyjaciół z Berlina, że tam osiem na dziesięć restauracji prawdopodobnie będzie miało problemy z przetrwaniem, więc skala problemów jest gigantyczna, to samo jest we Francji i w Stanach Zjednoczonych, gdzie szefowie kuchni starali się o 120 mld dol. dotacji. To pokazuje skalę problemu” – powiedział Wojciech Modest Amaro w rozmowie z Newserią Biznes.

„Będąc świadkami pandemii, musimy zrozumieć konieczność wprowadzenia pewnych restrykcji i ograniczeń, ale z drugiej strony jak to zderzyć z rodzinną małą firmą, która nie ma środków do życia? Nie ma tu wygranych i przegranych, winnych i niewinnych. To na pewno tragedia dla gastronomii i właściwe rozwiązanie tego będzie leżało tylko w naszych rękach” – dodał.

Amaro odniósł się również do pomysłu otwierania restauracji pomimo obowiązującego zakazu. „Rozumiem apetyt na powrót do pracy, ale z drugiej strony mamy ryzyko, że kogoś zarazimy. To żonglowanie odpowiedzialnością zostaje we własnym sumieniu każdego z nas. Kto chciał dołączyć, kto czuł absolutny nóż na gardle i nie widział żadnych perspektyw dla siebie, to dołączył. Miałbym go teraz ganić i pytać: jak śmiałeś to zrobić? Albo twierdzić, że restrykcje, które są po to, by jakoś zapanować nad tą siłą wyższą, nigdy nie powinny być wprowadzone i wolna amerykanka na rynku? To jest sytuacja, w której nie ma zwycięzców i ja nie zamierzam nikogo osądzać” – oświadczył. Cała rozmowa TUTAJ.

Tagi gastronomiapandemiaWojciech Modest Amaro
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine