Pieczywo to podstawowy element codziennej diety dla wielu osób. Trudno wyobrazić sobie dzień bez kanapki z ulubionymi dodatkami zabranej do pracy czy szkoły. Ogromne znaczenie ma jednak rodzaj pieczywa, po jakie sięgamy. Który chleb warto włączyć do codziennej diety i na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Pieczywo jest wartościowym źródłem węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B, błonnika i związków mineralnych. Regularne sięganie po niego to dla wielu osób norma. Podczas codziennych zakupów pieczywa, np. w sklepach Kaufland: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-zbozowe/pieczywo.html warto zwrócić uwagę na jego skład oraz rodzaj zastosowanej mąki. To w dużej mierze od niej zależy jakość, a co za tym idzie – ilość składników odżywczych. Nie każdy rodzaj chleba nadaje się do codziennego spożywania. Po jakie pieczywo warto sięgać?
Pieczywo pełnoziarniste – doskonałe źródło błonnika
Pieczywo pełnoziarniste stanowi jeden z najlepszych wyborów w codziennej diecie. Wytwarzane jest z ziaren zmielonych w całości, a więc zachowujących wszystkie części ziarna, jak bielmo, zarodek i otrąb. Sprawia to, że chleb pełnoziarnisty jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk i magnez. Jego regularne spożycie wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ nerwowy, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i daje poczucie sytości na dłużej.
Pieczywo orkiszowe – lekki i zdrowy wybór
Orkisz to odmiana pszenicy, która wyróżnia się wyższą od zwykłej pszenicy zawartością witamin z grupy B i składników mineralnych jak cynk, żelazo i magnez. W tego względu chleb orkiszowy ma większą wartość odżywczą w porównaniu z białym pieczywem. Polecany jest jako urozmaicenie codziennej diety. Pieczywo orkiszowe zawiera kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na zdrowie serca i układu nerwowego, błonnik, który poprawia trawienie, a także wartościowe białko roślinne i aminokwasy. Jest lekkostrawne, przez co idealnie sprawdzi się u osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Pieczywo bezglutenowe – dla osób z nietolerancją glutenu
Osoby zmagające się z celiakią lub nietolerancją glutenu wcale nie muszą rezygnować z pieczywa. Choć powinny unikać chleba żytniego czy pszennego, śmiało mogą sięgać po ten przygotowany z mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej czy jaglanej. Pieczywo bezglutenowe często zawiera dodatkowe składniki poprawiające jego wartość odżywczą, jak nasiona chia, siemię lniane, nasiona słonecznika czy pestki dyni.
Pieczywo wieloziarniste – bogactwo zdrowych składników
Pieczywo wieloziarniste nie wyróżnia się zastosowanym rodzajem mąki, ale składnikami, które zostały do niego dodane. Chleb wieloziarnisty wzbogacany jest mieszankami różnych rodzajów ziaren i nasion, jak np. słonecznik, sezam, chia, pestki dyni czy siemię lniane. Dzięki temu dostarcza szerokiego spektrum wartości odżywczych w postaci dużych ilości błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin, minerałów oraz białka. Regularne spożywanie pieczywa wieloziarnistego wspomaga pracę serca, układu trawiennego i nerwowego, pomaga w regeneracji mięśni i wspiera pracę jelit.
Pieczywo żytnie – wartościowy element zdrowej diety
Wypiekany na zakwasie chleb żytni to idealny wybór dla osób dbających o swoje zdrowie. Jest cięższy i ciemniejszy od chleba pszennego oraz wyróżnia się charakterystycznym, nieco kwaśnym smakiem, wynikającym z użycia mąki żytniej. Zawiera probiotyki wspierające florę jelitową, a także dużą ilość błonnika, minerałów i naturalnych antyoksydantów. Cechuje się niższym indeksem glikemicznym niż chleb pszenny, jest bardziej sycący, lekkostrawny oraz sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Jakie pieczywo wybrać?
Wybór odpowiedniego pieczywa ma duży wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj wykorzystanej mąki, ale także skład, obecność zakwasu i zawartość cukru i soli. Lista składników powinna być jak najkrótsza, bez dodatków chemicznych, konserwantów czy syropu glukozowo-fruktozowego i barwnika karmelowego. Najlepszym wyborem jest pieczywo pełnoziarniste, orkiszowe i żytnie, a także to z bogactwem ziaren. Znając właściwości każdego z tych rodzai łatwiej dokonać wyboru, który będzie dostarczać cennych składników odżywczych oraz wspierać nasze zdrowie każdego dnia.
artykuł sponsorowany