Zerowy VAT na żywność to już przeszłość. Po dwóch latach przerwy wróciła 5-procentowa stawka. Które produkty zdrożały najbardziej?
Od 1 kwietnia oficjalnie powróciła 5-procentowa stawka VAT na żywność. Zerowy VAT, wprowadzony jeszcze przez poprzednią władzę, przestał więc obowiązywać. Wraz z tym faktem wzrosły ceny niektórych produktów. Trzeba być więc gotowym na to, że być może przyjdzie nam zapłacić za nie więcej.
Wiadomo już, że więcej zapłacimy za: mięso, ryby, wyroby mleczarskie, jaja, warzywa, pieczywo, tłuszcze zwierzęce i roślinne. Wyższe ceny przyjdzie nam uiścić także za orzechy, miód czy preparaty oraz mleko dla niemowląt.
Duże supermarkety zapowiadają jednak akcje, które mają ograniczyć wpływ podniesienia stawki VAT. Np. Lidl ogłosił niedawno, że rusza z akcją VAT STOP. Klienci sieci ponad 1,6 tys. produktów spożywczych nadal będą mogli kupić w cenie na poziomie sprzed podwyżki VAT.
Podwyżka cen żywności. Zerowy VAT to już przeszłość
Pomimo akcji proponowanych przez sieci media społecznościowe zalewają informacje od klientów. Ci publikują w sieci paragony. Widać na nich ceny produktów, które wzrosły od kwietnia wraz z nową, przywróconą po dwóch latach stawką VAT.
Gdzie podwyżki są najbardziej widoczne? Widać to szczególnie w przypadku wędlin, pieczywa, ale i nabiału. Mamy więc do czynienia z produktami, które są kupowane przez Polaków najczęściej.
Nie jest tajemnicą, że wielu sprzedawców traktuje zaistniałą sytuację, jako okazję do wyrównania kosztów działalności ponoszonych przez ostatnie lata.