• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Ziemkiewicz

    Ziemkiewicz ostrzega – Polska zapłaci wysoki rachunek

    karol nawrocki

    Karol Nawrocki mianował swojego przedstawiciela w KRS!

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump stawia warunek Putinowi i Zełenskiemu. „Tylko wtedy”

    PILNE PROJEKT

    Pilny alert RCB! Nawet do 25 cm śniegu

    Janusz Staszek

    Nie żyje ceniony muzyk.  „Ból, który czujemy, jest niewyobrażalny”

    brytyjscy żołnierze

    Wlk. Brytania wyśle wojsko na Ukrainę? „Jesteśmy gotowi”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Ziemkiewicz

    Ziemkiewicz ostrzega – Polska zapłaci wysoki rachunek

    karol nawrocki

    Karol Nawrocki mianował swojego przedstawiciela w KRS!

    Trump postawił warunek Putinowi. „Nie będę tracić czasu”

    Trump stawia warunek Putinowi i Zełenskiemu. „Tylko wtedy”

    PILNE PROJEKT

    Pilny alert RCB! Nawet do 25 cm śniegu

    Janusz Staszek

    Nie żyje ceniony muzyk.  „Ból, który czujemy, jest niewyobrażalny”

    brytyjscy żołnierze

    Wlk. Brytania wyśle wojsko na Ukrainę? „Jesteśmy gotowi”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Grek, który uczy smaku niezwykłej herbaty

3 sierpnia 2020
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
Grek, który uczy smaku niezwykłej herbaty

fot. Rafał Remont

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

W Grecji znany jest od starożytności, w Polsce dopiero uczymy się go spożywać. Gojnik to śródziemnomorska roślina, zwana górską herbatą. Potwierdzono naukowo, że ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Dla wielu Greków napar z gojnika oznacza tyle, co „napój Bogów”, ponieważ rośnie miedzy nimi w paśmie górskim Olimpu.

„Mamy specjalnie przygotowane pole z ekologicznymi uprawami” – mówi Chrystos Markopulos. „Na tym polu posadziliśmy dzikie nasiona gojnika, zebrane wcześniej z terenu, na którym występie w swoim naturalnym środowisku. Roślina przyjęła się doskonale, ma bardzo obfity kwiatostan bez żadnej wymuszanej pielęgnacji. Nasz gojnik rośnie między innymi roślinami na wysokości 800-2800m n.p.m., a nie  tak, jak na przemysłowej plantacji” – tłumaczy.

Grek nie bez powodu promuje picie herbaty z gojnika w Polsce. Chrystos Markopulos przez wiele lat mieszkał w naszym kraju, doskonale zna nasz ojczysty język, ma tu wielu przyjaciół i uważa, że Polacy to sympatyczni ludzie.

„Zauważam również, że w Polsce zaczyna się doceniać dobrą żywność” – tłumaczy właściciel Greco Products, którego gojnik otrzymał Złoty Medal podczas Natura Food 2016 w Łodzi.

Gojnik znany od starożytności

O gojniku pisali już Teofrast z Eresos (ok. 370-287 p.n.e.), przyjaciel i uczeń Arystotelesa i wybitny znawca medycyny, Pedanios Dioskurydes żyjący w okresie panowania cesarze Nerona. Znali już moc gojnika, zalecali jego spożywanie żołnierzom. Gojnik miał dodawać siły i regenerować organizm po bitwach i długich marszach.

Przez kolejne wieki popularność rośliny nie malała. Obecnie w Grecji występują naturalnie 12 mikro-odmiany, hodowane są zaledwie 4 odmiany gojnika, ale wiele plantacji znajduje się na zbyt niskich wysokościach i blisko morza.

„Gojnik musi rosnąć na odpowiedniej glebie, charakterystycznej dla dużych wysokości” – wyjaśnia Chrystos Markopulos. „Bliskość morza i wysokości niższe niż te, w których występuje on naturalnie sprawiają, że rośliny są narażone na działanie owadów, wówczas gojnik należy ochronnie pryskać, ale w takim przypadku tracimy ekologiczność uprawy” – dodaje.

Roślina spod Olimpu stała się obiektem badań wielu naukowców, w tym niemieckiego biologa molekularnego z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke. Udowodnił on, że związki organiczne występujące w gojniku mają wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu. Ograniczają więc ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera.

„Ta roślina posiada działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wzmacnia układ odpornościowy. Łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego” – tłumaczy Chrystos Markopulos.

Napar z gojnika wspomaga również układ krążenia. Zawiera m.in. magnez, sód, miedź, czy cynk. Zawiera ponadto spore pokłady łatwo przyswajalnego żelaza, a zatem jest wskazany w diecie osób z anemią. Przeciwdziała też osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.

Jak spożywać gojnik?

Gojnik musi być pozyskany w początkowym okresie kwitnienia i suszony w odpowiednich warunkach. Z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Zwykle w ciemnym pomieszczeniu, z przeciągiem, który wspomaga tradycyjne suszenie gojnika, wyjaśnia Chrystos Markopulos. Pakowany również musi być w taki sposób, by nie był narażony na działanie promieni słonecznych. Znaczenie zdrowotne ma cała roślina: łodyga, liście i kwiaty.

Jak przygotować herbatę z gojnika? Do szklanki wrzucamy maksymalnie jedną lub dwie gałązki (w zależności od długości, 20 centymetrów gojnika wystarczy na 500 mililitrów herbaty) i zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem przez około 4-5 minuty. Do herbaty można dodać odrobinę świeżej mięty, plaster imbiru cytrynę, a nawet miód. Napar można spożywać zarówno gorący, jak i schłodzony.

„Gojnik jest pobudzającą herbatą, dodaje energii. Zalecam, by pić ją na początku dnia lub podczas pracy, odradzam, by spożywać ją przed snem”  – radzi Chrystos Markopulos.

Rafał Remont

Tagi Chrystos MarkopulosgojnikGrekherbata
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine