Bataty, nazywane też słodkimi ziemniakami, to doskonałe źródła błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy czy witaminy A. Wyróżnia je charakterystyczny, lekko słodkawy smak, piękny kolor i rozpływająca się w ustach struktura. Jak przygotować te warzywa, by zachwycić gości?
Co można przyrządzić z batatów?
Zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie batatów jest zrobienie z nich frytek. Z tych słodkich warzyw powstają pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku łódeczki, które sprawdzą się jako przekąska oraz element całego dania np. z burgerem lub kotletem i surówką.
Pieczone w kawałkach bataty z przyprawami mogą stanowić element sałatki warzywnej z sosem na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu naturalnego. Świetnie sprawdzają się również jako baza do zupy krem w połączeniu z kwaśną śmietaną i chrupiącymi grzankami.
Można je wykorzystać w gulaszu, jako składnik jesiennych gnocchi, a nawet niektórych deserów. Nic jednak nie zaskoczy Twoich gości tak, jak bataty pieczone w piekarniku z wyjątkowymi dodatkami. To niezwykle aromatyczny i rozgrzewający posiłek, który musisz przygotować przy najbliższej okazji!
Bataty pieczone w piekarniku – wyjątkowy przepis
Do przygotowania pysznego posiłku ze słodkich ziemniaków potrzebujesz:
- czterech batatów;
- czterech czerwonych cebul;
- kilku ząbków czosnku;
- czterech łyżek oliwy z oliwek;
- świeżej papryczki chili;
- kremowy ser Apetina w bloczku;
- dwóch solidnych garści świeżego jarmużu;
- łyżki soku z cytryny;
- soli i pieprzu do smaku.
W pierwszej kolejności uruchom piekarnik, by rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza. Oczyść i osusz bataty, a potem przekrój je wzdłuż na połówki i umieść na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą. Następnie pokój cebulę w piórka i wymieszaj z niewielką ilością oliwy, sokiem z cytryny i solą. Połóż ją na drugiej blaszce.
Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, włóż obie blachy do środka. Bataty piecz około 45 minut, a cebulę przez mniej więcej pół godziny. W tym czasie zagotuj wodę w garnku. Do wrzącej cieczy wrzuć jarmuż. Odcedź go po około 30 sekundach i polej zimną wodą.
Następnie drobno pokrój papryczkę chili oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanej reszcie oliwy z oliwek. Po chwili dodaj zielone liście i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość posyp solą i pieprzem według uznania.
Kiedy bataty się już upieką, wydrąż ze skórek ich mięciutkie wnętrze. W dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z podsmażonym jarmużem oraz upieczoną cebulą. Tak przygotowany farsz przełóż do skórek i posyp całość pokruszonym w palcach serem Apetina. Aby jeszcze bardziej urozmaicić posiłek, możesz dodać do nadzienia, np.:
- suszone pomidory;
- oliwki;
- kapary;
- świeżą kolendrę;
- natkę pietruszki;
- prażone ziarna słonecznika.
Zamiast sera w bloczku sprawdzą się także gotowe snacki Apetina w postaci niewielkich kostek, które efektownie zaprezentują się na batatach. Możesz postawić np. na wersję z chili lub czosnkiem i zielonymi oliwkami. Śmiało sięgaj również po ulubione przyprawy, np.: oregano, bazylię, suszony czosnek i nie tylko.
Z czym podawać bataty pieczone w piekarniku?
Bataty, podobnie jak zwykłe ziemniaki, świetnie pasują do wielu różnych składników. Można je serwować z szeregiem mięs, np. żeberkami w sosie, grillowanym stekiem czy pieczonym kurczakiem. Doskonale uzupełnią także smak pieczonych ryb z nutą cytrusów oraz owoców morza.
Słodkie ziemniaki z powyższego przepisu idealnie sprawdzą się w zestawieniu z podsmażonymi krewetkami z czosnkiem i chili. Warto zapiec całość także pod pierzynką z tartej mieszanki sera cheddar oraz mozzarelli Apetina. Poza tym można uzupełnić je świeżą, pełną witamin sałatką, z takich składników jak:
- roszponka;
- awokado;
- pomidorki koktajlowe;
- suszone pomidory;
- oliwa z oliwek;
- sok z cytryny.
Możesz zaserwować gościom pieczone bataty z ciekawymi dipami. Sprawdzą się do tego, np. sos czosnkowy oraz tzatziki. Dobry wybór stanowi również słodki ziemniak z jajkiem sadzonym, z idealnie płynnym żółtkiem. Skorzystaj z tych propozycji, a Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni. Smacznego!
Źródła:
- https://www.doz.pl/czytelnia/a15868-Bataty__wlasciwosci_wartosci_odzywcze_i_zastosowanie._Przepisy_na_dania_ze_slodkimi_ziemniakami
- https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/bataty-czy-sa-zdrowsze-od-ziemniakow/
- https://www.apetina.com/pl/recipes/pieczone-bataty-z-jarmuem-czerwon-cebul-i-serem-apetina/
Artykuł sponsorowany