22 senatorów wystąpiło z projektem ustawy zakładającym wprowadzenie we Włoszech rejestru wykwalifikowanych piekarzy pizzy. Wnioskodawcy argumentują, że pizzę powinny wypiekać jedynie piekarze posiadający odpowiednio wysokie umiejętności. Regulacja zakłada specjalny kurs zakończony egzaminem – pozytywny wynik oznaczałby uzyskanie uprawnień do pieczenia pizzy na okres 5 lat.
Włoski senat propozycją zajmie się niebawem. Jeżeli ustawa zostanie przegłosowana, wówczas dojdzie do oficjalnego uznania kwalifikacji tzw. pizzaioli oraz zostanie powołane ich zrzeszenie. Rozwiązanie byłoby analogiczne do istniejących izb adwokackich, lekarskich czy stowarzyszenia inżynierów.
Chodzi o to, żeby wszędzie przygotowaniem włoskiego przysmaku zajmowali się wysokiej klasy fachowcy. Dzięki temu chronione będzie dobre imię „pizzaioli”, a także konsumenci
Czytaj także: Stan współczesnej oświaty. Czy czas na radykalne zmiany?
– wyjaśniają pomysłodawcy.
Z szacunków wynika, że propozycja senatorów dotyczy około 100 tys. piekarzy pizzy pracujących we Włoszech. Jeżeli ustawa zostanie przegłosowana to prawo wykonywania zawodu będzie przysługiwało wyłącznie tym osobom, które mają co najmniej półtoraroczne doświadczenie i będą należeć do oficjalnego zrzeszenia piekarzy pizzy.
Ponadto zgodnie z regulacją, aby zostać członkiem zrzeszenia piekarzy, trzeba ukończyć 120-godzinny kurs teoretyczny i praktyczny. Podczas szkolenia odbywać się będą zajęcia w laboratorium, a także wykłady na temat odżywiania i przechowywania żywności. Koniec kursu stanowiłby egzamin, na podstawie wyniku kucharz otrzyma dyplom, który będzie ważny przez 5 lat. Po upływie tego okresu trzeba będzie odnawiać uprawnienia.
Włoskie media twierdzą, ze obecny brak regulacji szkodzi wizerunkowi Włoch jako ojczyzny pizzy, która niekiedy jest przyrządzana w nieumiejętny sposób.
Czytaj także: Filadelfia wprowadza podatek od słodzonych napojów gazowanych