• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    To oni zginęli w mordzie k. Limanowej. Tak ich pożegnano

    Były szef polskiej policji o obławie na Tadeusza Dudę. Ma złe wieści. „Niestety”

    Putin

    Niepokojące słowa byłego oficera polskiego wywiadu. Chodzi o zagrożenie ze strony Rosji

    Policja szuka mordercy z Limanowej! Podano informacje, tak wygląda

    Obława na Tadeusza Dudę. Policjant przekazuje nieoficjalnie bardzo niepokojące informacje

    donald tusk

    „Zwróciłem się osobiście do kanclerza”. Tusk o sytuacji na granicy polsko-niemieckiej

    „Milionerzy”: Pytanie o syna premiera

    Hubert Urbański odchodzi z TVN. „Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana”

    prezydent andrzej duda

    Andrzej Duda uderza w ministra. „Coś niedobrego się dzieje z jego intelektem”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    To oni zginęli w mordzie k. Limanowej. Tak ich pożegnano

    Były szef polskiej policji o obławie na Tadeusza Dudę. Ma złe wieści. „Niestety”

    Putin

    Niepokojące słowa byłego oficera polskiego wywiadu. Chodzi o zagrożenie ze strony Rosji

    Policja szuka mordercy z Limanowej! Podano informacje, tak wygląda

    Obława na Tadeusza Dudę. Policjant przekazuje nieoficjalnie bardzo niepokojące informacje

    donald tusk

    „Zwróciłem się osobiście do kanclerza”. Tusk o sytuacji na granicy polsko-niemieckiej

    „Milionerzy”: Pytanie o syna premiera

    Hubert Urbański odchodzi z TVN. „Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana”

    prezydent andrzej duda

    Andrzej Duda uderza w ministra. „Coś niedobrego się dzieje z jego intelektem”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Gospodarka

W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano… na liściach szpinaku

4 października 2019
Kategorie: Gospodarka, Technologie
W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano… na liściach szpinaku

Fot. pixabay.com

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

W Centrum Nauki Kopernik wyhodowano na liściach szpinaku mięso kurczaka. Autor eksperymentu Stanisław Łoboziak tłumaczy PAP, jak można uzyskiwać mięso bez cierpienia zwierząt. A dyrektor CNK Robert Firmhofer zaznacza, że w przyszłości, by wyżywić ludzkość, musimy poszukiwać nowatorskich metod żywienia.

W czwartek dyrektor warszawskiego Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer inaugurując festiwal „Przemiany”, skosztował unikalnego w skali Europy dania – był to liść szpinaku, na którym – w laboratorium CNK – wyhodowano komórki kurczaka.

Stanisław Łoboziak z CNK, który opracował ten unikalny roślinno-zwierzęcy przysmak, opisuje, jaki smak ma ta potrawa. „Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak” – opowiada.

Tłumaczy, że do przygotowania wykorzystano celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. „Do jednego liścia wrzucaliśmy około 2 mln komórek. To bardzo dużo” – mówi. Dodaje jednak, że zapewne nie wszystkie z nich się na liściu zagnieździły.

„Czas hodowli takiego liścia to około trzech tygodni, czyli szybciej niż hodowla kurczaka” – informuje.

Łoboziak tłumaczy, że aby hodować mięso w laboratorium, nie jest konieczny ubój zwierzęcia, z którego pobrało się komórki. Zdaniem badacza do takiego eksperymentu wystarczy bowiem pobrać od żywego zwierzęcia próbkę komórek wielkości np. główki szpilki lub czubka ołówka.

Przygotowując mięso hodowane komórkowo Centrum Nauki Kopernik pokazuje więc, że w przyszłości możliwe będzie uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt.

Wyhodowane w polskim laboratorium „mięsne liście” można oglądać w CNK do 6 października w ramach Festiwalu Przemiany. Łoboziak zaznacza jednak, że goście Kopernika nie są tą potrawą częstowani. W Polsce nie ma bowiem dotąd przepisów, które regulowałyby możliwość podawania takich potraw ludziom.

Dyrektor Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer wyjaśnia, że tegoroczna edycja festiwalu „Przemiany” koncentruje się wokół tematu przyszłości jedzenia. „Jedzenie wiąże się z problemami zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, z kwestiami, które dotyczą naszego zdrowia. Za 15-20 lat będzie nam bardzo, bardzo trudno wyżywić wszystkich ludzi, którzy prawdopodobnie będą żyli na Ziemi. Musimy poszukiwać innych nowatorskich metod żywienia, co wymaga nie tylko zrozumienia obecnych osiągnięć biotechnologii, ale także przełamania mitów, przesądów i postaw – komentuje Robert Firmhofer. 

Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl, Autorka: Ludwika Tomala


Tagi hodowla mięsamięsoszpinak
Udostępnij42TweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine