• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Sikorski o zestrzeliwaniu dronów nad Ukrainą. „Bylibyśmy zdolni”

    Sikorski o zestrzeliwaniu dronów nad Ukrainą. „Bylibyśmy zdolni”

    PILNE PROJEKT

    Tusk z niepokojącym komunikatem. „Zneutralizowano drona operującego nad budynkami rządowymi”

    Łucja dos Santos

    Przepowiednia fatimska mówi wprost, co czeka Polskę. Wizja siostry Łucji wywołuje ciarki

    Rosyjski żołnierz uciekł z frontu. Tak go „przyjęli” w domu. „Będziesz przykładem” [WIDEO]

    Kreml odpowiada Sikorskiemu. „NATO jest w stanie wojny z Rosją”

    słońce kosmos

    Słońce czeka koniec, pochłonie trzy planety. Naukowcy wskazali datę

    Siemoniak: „Tam jest najtrudniejsza sytuacja w Polsce”

    Co spadło na dom w Wyrykach? Siemoniak nie chciał odpowiedzieć. „Nie mogę o tym mówić”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    Sikorski o zestrzeliwaniu dronów nad Ukrainą. „Bylibyśmy zdolni”

    Sikorski o zestrzeliwaniu dronów nad Ukrainą. „Bylibyśmy zdolni”

    PILNE PROJEKT

    Tusk z niepokojącym komunikatem. „Zneutralizowano drona operującego nad budynkami rządowymi”

    Łucja dos Santos

    Przepowiednia fatimska mówi wprost, co czeka Polskę. Wizja siostry Łucji wywołuje ciarki

    Rosyjski żołnierz uciekł z frontu. Tak go „przyjęli” w domu. „Będziesz przykładem” [WIDEO]

    Kreml odpowiada Sikorskiemu. „NATO jest w stanie wojny z Rosją”

    słońce kosmos

    Słońce czeka koniec, pochłonie trzy planety. Naukowcy wskazali datę

    Siemoniak: „Tam jest najtrudniejsza sytuacja w Polsce”

    Co spadło na dom w Wyrykach? Siemoniak nie chciał odpowiedzieć. „Nie mogę o tym mówić”

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Piotr Najsztub ujawnił, ile straciła jego restauracja przez obostrzenia. „Rząd opowiada bajki”

22 lutego 2021
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
Najsztub

Piotr Najsztub na "Marszu Wolnych Tóg" Fot. Facebook/ Video-KOD

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Piotr Najsztub, znany dziennikarz, udzielił wywiadu „Gazecie Wyborczej”. Podczas rozmowy ujawnił, jakie straty poniosła jego warszawska restauracja w wyniku obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa.

Pandemia koronawirusa odcisnęła wielkie piętno na całej branży gastronomicznej. Na własnej skórze odczuł to dziennikarz Piotr Najsztub, właściciel warszawskiej restauracji Kur&Wino. W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” opowiedził o tym, jak obecnie wygląda jego sytuacja biznesowa.

Najsztub przyznaje, że nie ma wyjścia i musi dotrwać do końca obostrzeń. „Musimy dotrwać do końca lockdownu, bo inaczej nie mamy szans na oddanie długu. To jest los wielu restauratorów w tej chwili. Jedynie działający lokal będzie w stanie sukcesywnie spłacać zadłużenie” – powiedział dziennikarz.

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” Najsztub ujawnił również, jakie straty poniósł, w związku z wprowadzonym reżimem sanitarnym. Kwota jest naprawdę wysoka.

Najsztub ujawnił, ile straciła jego restauracja w wyniku obostrzeń

„Nasze obecne dochody miesięczne to jest wysokość czynszu, jakiego domaga się od nas właściciel lokalu. A przecież są jeszcze pracownicy, trzeba opłacić prąd i gaz, kupić produkty. Około 900 zł dziennie nie tyle dokładamy, co na tyle musimy się  zadłużać” – powiedział.

„Lockdown, licząc obecny i ten wiosenny, trwa już 200 dni. To daje 180 tys. zł w plecy” – dodał. „Dostaliśmy dwa razy po 5 tys. zł pożyczki z urzędu pracy. Ale to nie jest żadna rządowa tarcza. To są pieniądze z Unii Europejskiej przeznaczone na ratowanie miejsc pracy. Polska je tylko dystrybuuje. Jedynie 10 proc. lokali gastronomicznych dostało pieniądze z pierwszej lub drugiej puli. Pozostałe nie dostały nic. Pomoc jest więc iluzoryczna. A rząd opowiada bajki” – stwierdził.

Głos ws. sytuacji branży gastronomicznej zabrał też restaurator Wojciech Modest Amaro. „Pandemia zostawi za sobą bardzo wiele trupów. Tak jest nie tylko u nas. Wiem od przyjaciół z Berlina, że tam osiem na dziesięć restauracji prawdopodobnie będzie miało problemy z przetrwaniem, więc skala problemów jest gigantyczna, to samo jest we Francji i w Stanach Zjednoczonych, gdzie szefowie kuchni starali się o 120 mld dol. dotacji. To pokazuje skalę problemu” – powiedział Amaro w rozmowie z Newserią Biznes. Więcej TUTAJ.

Tagi Kur&WinoNajsztubpandemiarestauracja
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine