• Redakcja
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Patronat medialny
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    PILNE PROJEKT

    Putin wreszcie przerwał milczenie! Oto, co mówi o planie pokojowym dla Ukrainy

    Braun

    Andruszkiewicz uderza w Brauna. „Coś tu się nie zgadza”

    granica białoruś

    Białoruś zaskoczyła zwrotem. „Zostaną zatrzymani”

    fot. X/Sejm RP

    Tusk o planie pokojowym dla Ukrainy. Napisał tylko trzy zdania

    zelenski, zełenski

    Ukraina pod ścianą! Już wiadomo, co stracą jeśli nie zaakceptują planu pokojowego

    Zełenski komentuje uwolnienie jeńców. „Fan Rosji na 200 bojowników” [WIDEO]

    Zełenski wygłosił orędzie! Ukraina przed dramatycznym wyborem

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
  • Wiadomości
    • Wszystkie
    • Wiadomości z Europy
    • Wiadomości z Polski
    • Wiadomości ze Świata
    PILNE PROJEKT

    Putin wreszcie przerwał milczenie! Oto, co mówi o planie pokojowym dla Ukrainy

    Braun

    Andruszkiewicz uderza w Brauna. „Coś tu się nie zgadza”

    granica białoruś

    Białoruś zaskoczyła zwrotem. „Zostaną zatrzymani”

    fot. X/Sejm RP

    Tusk o planie pokojowym dla Ukrainy. Napisał tylko trzy zdania

    zelenski, zełenski

    Ukraina pod ścianą! Już wiadomo, co stracą jeśli nie zaakceptują planu pokojowego

    Zełenski komentuje uwolnienie jeńców. „Fan Rosji na 200 bojowników” [WIDEO]

    Zełenski wygłosił orędzie! Ukraina przed dramatycznym wyborem

  • Gospodarka
  • Sport
  • Historia
  • Kultura
  • Publicystyka
  • Moto
  • Styl życia
  • Podróże po Polsce
  • Zakupy
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
wMeritum.pl
Strona Główna Wiadomości

Piotr Najsztub ujawnił, ile straciła jego restauracja przez obostrzenia. „Rząd opowiada bajki”

22 lutego 2021
Kategorie: Wiadomości, Wiadomości z Polski
Najsztub

Piotr Najsztub na "Marszu Wolnych Tóg" Fot. Facebook/ Video-KOD

UdostępnijPodaj dalejUdostępnijWyślij

Piotr Najsztub, znany dziennikarz, udzielił wywiadu „Gazecie Wyborczej”. Podczas rozmowy ujawnił, jakie straty poniosła jego warszawska restauracja w wyniku obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa.

Pandemia koronawirusa odcisnęła wielkie piętno na całej branży gastronomicznej. Na własnej skórze odczuł to dziennikarz Piotr Najsztub, właściciel warszawskiej restauracji Kur&Wino. W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” opowiedził o tym, jak obecnie wygląda jego sytuacja biznesowa.

Najsztub przyznaje, że nie ma wyjścia i musi dotrwać do końca obostrzeń. „Musimy dotrwać do końca lockdownu, bo inaczej nie mamy szans na oddanie długu. To jest los wielu restauratorów w tej chwili. Jedynie działający lokal będzie w stanie sukcesywnie spłacać zadłużenie” – powiedział dziennikarz.

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” Najsztub ujawnił również, jakie straty poniósł, w związku z wprowadzonym reżimem sanitarnym. Kwota jest naprawdę wysoka.

Najsztub ujawnił, ile straciła jego restauracja w wyniku obostrzeń

„Nasze obecne dochody miesięczne to jest wysokość czynszu, jakiego domaga się od nas właściciel lokalu. A przecież są jeszcze pracownicy, trzeba opłacić prąd i gaz, kupić produkty. Około 900 zł dziennie nie tyle dokładamy, co na tyle musimy się  zadłużać” – powiedział.

„Lockdown, licząc obecny i ten wiosenny, trwa już 200 dni. To daje 180 tys. zł w plecy” – dodał. „Dostaliśmy dwa razy po 5 tys. zł pożyczki z urzędu pracy. Ale to nie jest żadna rządowa tarcza. To są pieniądze z Unii Europejskiej przeznaczone na ratowanie miejsc pracy. Polska je tylko dystrybuuje. Jedynie 10 proc. lokali gastronomicznych dostało pieniądze z pierwszej lub drugiej puli. Pozostałe nie dostały nic. Pomoc jest więc iluzoryczna. A rząd opowiada bajki” – stwierdził.

Głos ws. sytuacji branży gastronomicznej zabrał też restaurator Wojciech Modest Amaro. „Pandemia zostawi za sobą bardzo wiele trupów. Tak jest nie tylko u nas. Wiem od przyjaciół z Berlina, że tam osiem na dziesięć restauracji prawdopodobnie będzie miało problemy z przetrwaniem, więc skala problemów jest gigantyczna, to samo jest we Francji i w Stanach Zjednoczonych, gdzie szefowie kuchni starali się o 120 mld dol. dotacji. To pokazuje skalę problemu” – powiedział Amaro w rozmowie z Newserią Biznes. Więcej TUTAJ.

Tagi Kur&WinoNajsztubpandemiarestauracja
UdostępnijTweetUdostępnijWyślij

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wiadomości
  • Gospodarka
  • Sport
  • Kultura
  • Historia
  • Publicystyka
  • Moto
  • Koronawirus

© 2013-2021 wMeritum.pl | Realizacja: Media Machine